Meningslösa byggprojekt som tar upp min tid

Har inte bloggat på ett tag trots att jag har haft en miljon saker att blogga om, känns det som. Men tyvärr så måste man prioritera sin tid och just nu går i princip all min tid åt till skolarbete, och den övriga tiden läggs på att fundera på olika saker.

En grej som har tagit upp min tankeverksamhet den senaste veckan är ett system för att tända och släcka mina fönsterlampor via datorn. Grundtanken är rätt simpel; ett reläkort kopplat till serie- eller paralellporten. Det som tar upp mina funderingar är hur styrningsprogrammet ska utformas. Grundidén är även här ganska simpel; en klocka som kontrolleras mot ett värde och när klockan och värdet överensstämmer så öppnas eller sluts relät.

Men varför nöja sig med något så simpelt?
Solens upp- och nedgång finns rätt bra uträknat så varför inte stoppa in det också, tyvärr så vill man kanske inte alltid att lamporna ska slockna när solen beräknas stiga upp eller att de ska tändas när solen beräknas gå ned, så man behöver lite simpel timerstyrning där för att finjustera.
Sen kan även vädret påverka om man vill ha lamporna tända eller släckta, METAR finns på nätet och i de rapporterna finns uppgifter om hur molnigt det är. Alltså borde programmet även kunna extrahera den informationen för att styra tiden för tändning och släckning av lamporna.

Som den uppmärksamme läsaren antagligen har lagt märke till så har ett relativt enkelt bygge vuxit och blivit tämligen komplicerat… och på gränsen till onödigt. Och man kan ställa sig frågan; varför ens fundera över detta?
Svaret är att jag känner för det. Antagligen kommer själva bygget aldrig bli klart och frågan är om jag ens kommer koda själva programmet eller om det kommer stanna vid en enkel skiss och kanske ett klassdiagram.

Men sån är jag, och jag trivs rätt bra med det.

Intressant

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: