Återigen kritik mot operatörer som följer lagen

Ännu en gång höjs kritiska röster mot Internetoperatörerna för att de väljer att radera logguppgifter som gör en koppling mellan ett ip-nummer och fysisk person möjlig efter så kort tid att man inte kan begära ut uppgifter i brottsutredningar.

En mer rättvisande rubrik hade varit att Ipred saboterar brottsutredningar eftersom det är precis det som det handlar om. Polis och åklagare hinner inte begära ut uppgifter som rör grova brott, därför att en skräckslagen industri ville ha en gräddfil till dessa uppgifterna efter att ha insett att HD inte bedömde illegal fildelning som ett tillräckligt allvarligt brott för att man skulle få ut sådana uppgifter.

Istället för att kräva lagändringar kanske man skulle ta sig en funderare över hur det egentligen ligger till. Ipred möjliggör att privata aktörer kan begära ut uppgifter för att lösa ett brott som HD bedömer saknar det straffvärde som krävs för att polisen ska kunna begära ut motsvarande uppgifter. Är det en rimlig ordning?

Och att lägga skulden på operatörerna är bara fånigt eftersom det i LEK står klart och tydligt att operatörerna inte får lagra dessa uppgifterna längre tid än nödvändigt för faktureringsuppgifter och för att kunna upprätthålla säkerheten i sina nät.
Alltså begär IFPI&co. att operatörerna ska bryta mot lagen för att de ska kunna leka polis, alternativt att den lagstiftande församlingen ändrar i berörda lagar för att uppnå samma syfte (något som kan ske i och med datalagringsdirektivet). Båda alternativen lämnar en besk eftersmak.

Att Ipred innebär att polis och åklagare mister möjligheten att utreda grova brott ser jag som problematiskt, men felet ligger inte hos operatörerna. Felet ligger hos en industri som förklarat krig mot sina kunder, att lösa problemet är enkelt; släng Ipred i papperskorgen och låt riktiga poliser utreda riktiga brott.
Illegal fildelning kommer aldrig någonsin att kunna komma upp i samma nivå som de brotten som krävs för att polisen ska få begära ut motsvarande uppgifter som Ifpi vill åt, hur mycket upphovsrättslobbyn skriker.

När jag ändå är inne på denna linjen så har ett flertal de senaste dagarna påpekat att det finns siffror som pekar på att de enda som förlorar på fildelning är skivbolagen och inte artisterna som lobbyn ofta vill påstå.
Något som inte direkt är någon nyhet.

Andra som skriver: Mary X Jensen, Leo Erlandsson, Fritänk och Stefan Wikén
Intressant

Annonser

Ett svar to “Återigen kritik mot operatörer som följer lagen”

  1. Hur tänkte IFPI nu? « Fritänk Says:

    […] 15 november, 2009 av fritank IFPI och en av landets två specialåklagare i immaterialrätt säger i dagens SvD att internet-leverantörerna med Telia i spetsen saboterar jakten på pirater på nätet. Anledningen: Internetleverantörerna följer lagen! […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: