Behöver STIM lägga sig i festivalerna?

Läser i SVD att STIM just nu håller på att göra om avtalen med landets musikfestivaler och att festivalarrangörerna inte vill gå med på de nya villkoren.

Den stora förändringen är tydligen att man dels inför en fast avgift som baseras på biljettkostnaden och att man jämställer en festival med en vanlig konsert. Min lilla arma skalle får verkligen inte detta att gå ihop eftersom det är en väldigt stor skillnad mellan en konsert och en festival, även om det är en liten festival. En konsert görs av ett huvudband band under en kväll, en festival pågår ofta längre tid än en kväll och det är fler än ett band som spelar.

Och med tanke på hur STIM verkar fungera när det gäller utbetalningarna så är det inte ofta som de aktuella upphosmännen får del av kakan i någon större utsträckning, det är snarare så att man tittar på en helhet (som inte beror på hur många som ser bandet på festivalen) och betalar därefter. Att det dessutom finns artister/upphovsmän på svenska festivaler som inte är STIM-anslutna bortser man också från.

En bättre modell skulle enligt mig vara att man utelämnar STIM helt ur ekvationen och låta ersättningen helt och håller vara en affär mellan de som spelar på festivalen och festivalarrangörerna. Om sedan de som spelar på festivalen inte är samma personer som gjort musiken då är det en sak mellan framförande artist och skapare. Hur svårt skulle ett sånt system vara att införa och varför har man inte gjort det?

Ur min synvinkel känns det som ett effektivare system eftersom man kapar en mellanhand som dessutom inte nödvändigtvis ersätter de som ska ersättas fullt ut.

Intressant

Annonser

3 svar to “Behöver STIM lägga sig i festivalerna?”

 1. Anonym fegis Says:

  Stim kommer nog att skria och skräna i högan sky om man försöker ta ifrån dem deras monopol på ersättningshantering.

 2. Slasher Says:

  Varför ska stim vara inblandat i konserter och festivaler om det är artisterna själva som spelar där och antagligen får betalt också????

 3. npcotyg Says:

  Anonym fegis; Är nog tyvärr en riktig förutsägelse.

  Slasher; STIM fixar med ersättning till kompositörer och textförfattare som jag har förstått det, och det behöver inte vara den framförande artisten. Men jag är inne på ungefär samma linje som du eftersom många artister, som uppträder i alla fall på festivaler, är samma personer som stim-ersättningen ska gå till (och därmed sannolikt får betalt av festivalarren) och i de fallen de inte är samma person så kan jag tycka att då är det en sak mellan kompositör och artist. Inte mellan arrangör och kompositör (eftersom arrangören då har två personer som ska betalas för samma sak).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: