Att ha Linux som vardagsoperativsystem

Lite underligt att jag inte tänkte på att blogga om detta när jag körde igång med experimentet, hade jag gjort det hade jag haft en bra ingång för att komma igång med bloggandet igen.
Aja, nu får det bli en postning som kör igenom bakgrunden till det hela och hur det har avlöpt.

Någon gång under våren (ska jag vara helt ärlig är jag inte säker på när det var ens) så började jag fundera på att dra in en linux på min stationära dator. En av anledningarna till detta var (och är) att jag kör Xubuntu på min netbook med gott resultat, upplägget med den stationära var dock lite annorlunda iom att jag ville behålla möjligheten till att boota windows (mest pågrund av spel).
Så det blev en helg som gick till att partitionera om systemdisken och kolla att allt fanns backupat om skiten skulle träffa en fläkt.
Efter detta så rullade linuxen på och enda gången jag bootade Windows var när jag skulle deklarera och söka studiemedel (bankID finns inte till Linux och opensource-varianten var lite för meckig för att bankID kör nåt eget certifikattjohej), dock så blev det en virtuell boot av windows så enligt mig så räknas den inte.

När sommaren var över beslutade jag att det var dags att uppgradera monstret med mer ram och mer diskutrymme och i denna vevan införskaffades en SSD. Efter lite funderande valde jag helt och hållet bort att installera om windows just för att jag inte bootat det riktigt på mer än sex månader.

Så hur var det nu med spelen; ska sanningen fram så spelar jag inte speciellt mycket till att börja med. Men det har varit några duster i Wine för att få igång diverse spel och generellt sett så fungerar det tillfredställande för mig.
Dock så märker man att grafikdrivarna inte håller samma standard som sina helt slutna motsvarigheter, en anledning till detta är sannolikt DirectX som av naturliga anledningar inte finns på Linux.

När det gäller rent dagliga uppgifter som surfande, kodande och skrivande så fungerar det minst lika bra (om inte bättre) på Linuxen. Kan ju dock redan nu säga att jag inte är helt säker på om jag skulle ge mig på att installera Linux på någon släktings dator; det är en del saker som sagt som inte funkar alls eller funkar med en massa pill (exvis BankID) och jag tror tyvärr fortfarande att det krävs ett visst intresse för att köra Linux på skrivbordet (men jag blir mer än glad om jag blir motbevisad).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: