Radioleaks

Sveriges Radio sjösätter nu tjänsten radioleaks som i korthet ska erbjuda en anonym och krypterad kommunikationskanal till en liten grupp undersökande journalister på Sveriges Radio.

Jag tycker initiativet är bra, men samtidigt så är det några frågor som artikeln inte ger svar på; nämligen hur ser skyddsmekanismerna ut?
”Anonymt” är i detta fallet lite vanskligt att säga eftersom man inte ger svar på från vems synvinkel kommunikationen är anonym; är tanken att man ska skapa en krypterad tunnel till en proxy, som anonymiserar avsändaren, hos SR?
I så fall kan man från utsidan se kommunikationen till SR, men innanför proxyn kan man inte identifiera personen som skickar infon.

Eller är tanken att man ska drifta någon form av hidden-service som t.ex. Wikileaks gör så att avsändaren behöver utnyttja t.ex. TOR för kontakten.

Spontant gissar jag att det är det senare alternativet, i en eller annan form, som kommer användas eftersom det knappast är journalisterna som utgör hotet för en whistleblower. Men det är svårt att vara säker, mest för att det är lätt att tänka rätt men göra fel.

Annonser

Ett svar to “Radioleaks”

  1. Vill inte ange Says:

    Om jag officiellt vetat något om det och hade fått säga något om det så hade jag kanske sagt att radioleaks kommer vara implementerad mha beprövad öppen källkodslösning för att skydda källorna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: