Låter som en (mindre) bra idé

Läser på Expressen.se att en utredning som en projektgrupp inom EU har gjort föreslår att man ska installera ett system bestående av mikrofoner, kameror och sprängämnesdetektorer i flygkarbiner. Anledningen behöver antagligen inte nämnas, men det handlar inte om att man ska komma åt barnporr…

”Systemet skulle registrera ovanligt beteende eller ovanliga händelser, så som kvarlämnat bagage eller en person som går mot folkströmmen.”

Hur vanligt är det med kvarlämnat bagage och folk som går emot folkströmmen (från ett flygplan) när det står på marken undrar jag? Inte för att jag är en van flygresenär, men jag tror det är fruktansvärt ovanligt att någon som checkat in lämnar flygplanet innan det lyfter. Och de gånger det händer så känns det som att markpersonalen upptäcker det utan några särskilda system.

När det gäller sprängämnesdetektorer så förstår jag inte alls poängen med att installera sådana i kabinen, vid incheckningen skulle jag kunnat se en (liten) poäng med det… Dessutom så känns det som en billigare och säkrare lösning, för vad har man tänkt sig att piloterna ska göra ifall detektorn ger utslag?

Och kameror och mikrofoner i kabinen… Ja… vad finns att säga om det egentligen?

Sådana här idéer skyddar inte mot terrorism, de skapar bara rädsla för terrorism.
Och ska man vara helt ärlig: det har skett några försök till terrordåd ombord på flygplan de senaste åren (senaste var väl i julas), men de är inte många och ingen incident har orsakat dödsfall eller skador i någon större omfattning.

Annonser

Ett svar to “Låter som en (mindre) bra idé”

  1. Tweets that mention Låter som en (mindre) bra idé « Ett Otygs funderingar och betraktelser -- Topsy.com Says:

    […] This post was mentioned on Twitter by Ann Markström. Ann Markström said: RT @piratbloggar: Ett Otygs funderingar och betraktelser: Låter som en (mindre) bra idé: Läser på Expressen.se att en utrednin… http://tinyurl.com/32vy3me […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: