Trasig datalagring

Ser att SvD snappat upp en utvärdering som tyder på att EU’s datalagringsdirektiv inte minskar antalet brott som begås eller ökar antalet brott som klaras upp, trots att vissa förespråkare hävdar att direktivet är ett måste just för att kunna klara upp allvarliga brott.

Men det verkar bedömt som att den Europeiska polisens förmåga att utreda och klara upp allvarlig brottslighet inte har förändrats nämnvärt iochmed direktivets implementering.

Det jag mest funderar över är varför den såkallade harmoniseringen innebär att direktivet implementeras så olika mellan olika länder; i Storbritannien anses tydligen illegal fildelning vara ett ”allvarligt brott”, vilka som får stå för kostnaden av lagringen skiljer sig mellan länderna och vilka uppgifter som lagras och hur länge skiljer sig.

Hursomhelst kommer antagligen direktivet att omarbetas inom en snar framtid, men med min cyniska bild på världen så tror jag inte att det kommer bli till det bättre och jag har svårt att tro att den svenska regeringen (oavsett om den är röd eller blå) kommer vänta med en svensk implementering innan den omarbetade versionen finns…

Andra:
Tankar från rooten (som dessutom tar upp hur den danska implementeringen funkar)
ACTA-bloggen
futuriteter

Annonser

2 svar to “Trasig datalagring”

  1. Anders S Lindbäck @ Kunskapssamhället Says:

    […] som tar upp datalagrinsdirektivet: ACTA-bloggen, Otyg, Futuriteter. Posted in integritet, telekom, Piratpartiet, EU, val2010, upphovsrätt, patent, […]

  2. Datalagring = FAIL « ConnyT funderar Says:

    […] även om detta hos futuriteter, Ett otyg… och ACTA-bloggen. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: