Mycket vill ha mer

Än en gång lyfts frågan om att fildelare ska stängas av från internet av IFPI eftersom det är en proportionerlig åtgärd enligt dem. Bara att anse det vara proportionerligt visar på att IFPI (och de andra) har en ganska rubbad verklighetssyn…

För det första; det man stänger av är kontakten mellan en särskild nätverksenhet (t.ex. ett ADSL-modem eller en specifik dator) och internet hos internetleverantören. Man stänger alltså inte av ”fildelaren” eller den enskilde användaren. Alltså finns inget hinder för användaren att koppla in sig någonannanstans och fortsätta fildela.

För det andra; eftersom det är kontakten mellan en särskild enhet och internet som klipps så drabbas även alla andra som utnyttjar nätverksenheten för internetåtkomst. Kort sagt; en person laddar ner illegalt material, flera straffas.
Det första exemplet som dyker upp i huvudet på mig är familjedatorer, men jag kan spontant komma på i alla fall tre exempel där jag vet att tiotalet datorer (med unika användare) delar på en och samma publika ip-adress.

Alltså anser IFPI det vara helt proportionerligt att kunna straffa flera personer för något en enskild har gjort…

För det tredje; att klippa internetanslutningen för någon hindrar den personen på ett effektivt sätt att utföra många andra saker som inte har det minsta med fildelningen att göra. Exempel på detta är bankärenden där man får betala avgifter för att betala en räkning ansikte-mot-ansikte, och tillråga på detta så betalas alltfler räkningar som e-fakturor. Detta är saker som man inte gärna gör på jobbet, i skolan eller på biblioteket (av flera anledningar).

Att det skulle gå åt detta hållet kommer inte som någon överraskning, och om IFPI får som man vill (och helt ärligt, jag kommer inte bli det minsta förvånad) så kommer det ändå inte att räcka.
Nästa steg är att förbjuda krypterade länkar, och här kan man göra gemensam sak med terrorist- och barnporrhetsarna. Jag kan redan se argumenten framför mig;
”Kryptering och anonymisering gör att vi förlorar inkomster för att folk kan fildela… Dessutom använder terrorister och pedofiler sådan teknik, alltså borde den förbjudas bara av den anledningen!”

Steget efter det?
Enda sättet att stoppa den illegala fildelningen (ur IFPI m.fl’s synvinkel) är total kontroll, eller nedstängning, av internet. Men det hindrar ju inte folk från att sjunga i duschen utan att betala licenspengar…

Mattias Andersson, Karl Sigfrid
Intressant

Annonser

20 svar to “Mycket vill ha mer”

 1. Ifpi vill kränka mänskliga rättigheterna yttrandefrihet och rättssäkerhet enligt FN:s deklaration « Calandrellas blogg Says:

  […] Ett Otygs funderingar och betraktelser skriver läsvärt om […]

 2. Anna Troberg » Jag vill stänga av Ifpi Says:

  […] släppte Ifpi:s huvudkontor i London en rapport om fildelning. Som vanligt är tydligen fildelning roten till all ondska i världen. Det vill Ifpi avhjälpa genom att att få internetleverantörer […]

 3. opassande » Blog Archive » Ifpi, ifpi, ifpi… Says:

  […] allt vad det innebär idag. Som Anna Troberg uttrycker det, det vore bättre att stänga av Ifpi. Proportionalitet saknas från det hållet och det vore väl kanske inte så farligt om det inte var för att de så […]

 4. Thomas Tvivlaren Says:

  Mycket bra inlägg! En detalj bara: ”Enda sättet att stoppa den illegala fildelningen (ur IFPI m.fl’s synvinkel) är total kontroll, eller nedstängning, av internet.”

  Även om man stänger av Internet så får vi inte glömma bort Kryders lag. Utvecklingen av lagringsmedia gör att det spelar ingen större roll om man stänger av Internet heller. Man måste också väga in att utvecklingen av allt mindre och avancerade terminaler i form av mobiltelefoner, netbooks gör att för att verkligen sätta stopp för Den Nya Tiden så måste man de facto ta bort det som definierar den, dvs inte bara Internet utan egentligen all övrig ny elektronik/teknik också.

  Kort och gott, vi kör troglodytstuket och bosätter oss på nytt i grottor och slåss med knölpåkar. Vi måste ju ställa upp för en industri som egentligen inte behövs. De måste ju ha betaaalt…

  Finns ett mycket bra inlägg på Copyriot som tar upp den här relativt förbisedda detaljen:

  “Kryder’s Law” och överflödsparadigmet

  • Martin a.k.a. NPC]Otyg Says:

   Naturligtvis så måste grottorna innehålla system som kan kontrollera så att ingen olovligen sjunger utan att betala ersättning till ursprungsupphovsmannen (förövrigt den enda tekniken som kommer vara tillåten) ;)

   Men det är sant som det är sagt; frågan är större än bara internet och det är lätt att glömma det (vilket jag gjorde).
   Jag skrev lite skämtsamt i en kommentar hösten 08 eller våren 09 att snart kommer vi ha särskilda poliser på gatorna vars enda uppgift är att kontrollera innehållet i telefoner, usb-minnen och liknande för att se till att ingen bar omkring på ”illegala kopior”, på nåt sätt så känns den kommentaren som det naturliga nästa steget innan grottorna. (speciellt om man tänker på de uppgifter som tyder på att tullen kan få sådana uppgifter i framtiden)

 5. Kalle Vedin Says:

  Jättebra skrivet!

 6. Thomas Tvivlaren Says:

  ”Naturligtvis så måste grottorna innehålla system som kan kontrollera så att ingen olovligen sjunger utan att betala ersättning till ursprungsupphovsmannen (förövrigt den enda tekniken som kommer vara tillåten) ;)”

  Givetvis. En utveckling mot upphovsrättsetikett måste nog till. Exempelvis går det inte för sig att köra utan vaddering på knölpåken eller bedriva ett alltför ljudbetonat privatliv…som eventuellt skulle kunna inkränkta på någon upphovsrättsskyddad produkt från Private alternativt Karlheinz Stockhausen.

  ”Jag skrev lite skämtsamt i en kommentar hösten 08 eller våren 09 att snart kommer vi ha särskilda poliser på gatorna vars enda uppgift är att kontrollera innehållet i telefoner, usb-minnen och liknande för att se till att ingen bar omkring på ”illegala kopior”, på nåt sätt så känns den kommentaren som det naturliga nästa steget innan grottorna. (speciellt om man tänker på de uppgifter som tyder på att tullen kan få sådana uppgifter i framtiden)”

  Jag har också skämtat om dylikt och vid senare tillfällen satt skrattet i halsen. Jag menar om jag för tio år sedan lekt med tanken att en snubbe som Dubya skulle få makten i världens enda supermakt eller att Sverige inom några år skulle införa massövervakning via något som FRA-lagen och ytterligare rättssäkerhetsinskränkningar via något som Ipred-lagen så hade det nog tarvat en produkt från Pampers modell XXXL…

  Med tanke på 2022.nu så kanske det vore på sin plats att fundera kring vad vi kommer att sätta i halsen i framtiden (om man vill spinna vidare på dystopiska tankar som ju faktiskt också är visioner).

  • Martin a.k.a. NPC]Otyg Says:

   Givetvis. En utveckling mot upphovsrättsetikett måste nog till. Exempelvis går det inte för sig att köra utan vaddering på knölpåken eller bedriva ett alltför ljudbetonat privatliv…som eventuellt skulle kunna inkränkta på någon upphovsrättsskyddad produkt från Private alternativt Karlheinz Stockhausen.
   Haha :D

   Med tanke på 2022.nu så kanske det vore på sin plats att fundera kring vad vi kommer att sätta i halsen i framtiden (om man vill spinna vidare på dystopiska tankar som ju faktiskt också är visioner).

   Majoriteten av alla våldsbrott begås ju i hemmet, så att installera kameror i varenda hem känns inte speciellt orimligt (britterna hade ju nåt sånt projekt som förvisso bara skulle rikta sig mot problemfamiljer).
   Förbud mot konstgödsel och diesel kommer nog också snart, terrorister kan ju bygga bomber av det!

 7. Thomas Tvivlaren Says:

  ”Majoriteten av alla våldsbrott begås ju i hemmet, så att installera kameror i varenda hem känns inte speciellt orimligt (britterna hade ju nåt sånt projekt som förvisso bara skulle rikta sig mot problemfamiljer).
  Förbud mot konstgödsel och diesel kommer nog också snart, terrorister kan ju bygga bomber av det!”

  Inser att det har gått rejält långt när jag inte längre ser den där typen av scenarion som orimliga…

  För egen del så brukar jag försvara den akuta striden mot övervakningshetsen och nödvändigheten av den genom att föra fram vikten av principer i vid maktagerande. Med tanke på den rådande utvecklingen så är nämligen inte det värsta hotet vad som händer nu utan att det genomförs utan respekt för nödvändiga och grundläggande principer i vår typ av någorlunda frihetliga demokratiska samhällen. Om denna brist på respekt fortskrider så ser jag det som fullkomligt självklart att nyfödda (och även andra) i framtiden kommer att chippas. Att teknik som möjliggör tankeläsning nyttjas (kombinationen analys av ögonrörelser, avläsning av alfavågor och andra biologiska sensoriska företeelser blir Den Nya (urspårade) Tidens motsvarighet till de trubbiga lögndetektorer som funnits sedan länge.)

  • Martin a.k.a. NPC]Otyg Says:

   Visst är det skrämmande när man tänker på att man inte ens höjer på ögonbrynen längre?

   Mina argument mot övervakningshetsen brukar generellt sett bygga på att människor är dåliga på att bedöma risker men duktiga på att kringgå säkerhetsåtgärder, och det beror endast på att jag har märkt att det är det enda sättet att få mina närstående att begripa att världen inte blir säkrare genom mer övervakning.

   Om denna brist på respekt fortskrider så ser jag det som fullkomligt självklart att nyfödda (och även andra) i framtiden kommer att chippas.
   Det ser även jag som en naturlig fortsättning, sannolikt så kommer det införas för att man ska slippa id-kort som man måste förnya, som kan tappas bort och förfalskas.

   Att teknik som möjliggör tankeläsning nyttjas (kombinationen analys av ögonrörelser, avläsning av alfavågor och andra biologiska sensoriska företeelser blir Den Nya (urspårade) Tidens motsvarighet till de trubbiga lögndetektorer som funnits sedan länge.)
   Tror redan sådana system finns, i alla fall under utveckling. Och antagligen kommer man upptäcka att en slipad person kan lura även sådana system.

   …alltså… det där med grottor låter ändå inte så otrevligt om man tänker efter ;)

  • anna Says:

   hej, jag skulle vilja prata med dig. kan du snälla svara här med någon sorts kontaktuppgift så hörs vi.

 8. Thomas Tvivlaren Says:

  Glömde… Förutsättningen för att något ska kunna kontrolleras är att det kan tolkas och identifieras. Först när ex. verklig och fungerande tankeläsning blir en verklighet så kommer vi också kunna förutsätta att verklig tankestyrning blir en realitet.

 9. Klart fildelare ska stängas av! : Says:

  […] som tycker att IFPI borde stängas av helt. Anna Troberg, Scaber Nestor, Otyg, […]

 10. Thomas Tvivlaren Says:

  ”Mina argument mot övervakningshetsen brukar generellt sett bygga på att människor är dåliga på att bedöma risker men duktiga på att kringgå säkerhetsåtgärder, och det beror endast på att jag har märkt att det är det enda sättet att få mina närstående att begripa att världen inte blir säkrare genom mer övervakning.”

  *memorera*

  ”Det ser även jag som en naturlig fortsättning, sannolikt så kommer det införas för att man ska slippa id-kort som man måste förnya, som kan tappas bort och förfalskas.”

  Annars kan man alltid slänga in det gamla kära barnporrkortet och då även komplettera chippet med radiosändare. I vuxen ålder kan sedan motivering glida över till ”inbyggd GPS är väl bra?”. Slutligen, på ålderns höst fram till Fonus så ”ska väl inte gamlingarna få gå vilse och frysa ihjäl”.

  ”…alltså… det där med grottor låter ändå inte så otrevligt om man tänker efter ;)”

  Det blir till att scanna bostadsbilagorna under helgen efter stor och rymlig grotta, centralt belägen med gigabituppkoppling… :)

  • Martin a.k.a. NPC]Otyg Says:

   Annars kan man alltid slänga in det gamla kära barnporrkortet och då även komplettera chippet med radiosändare. I vuxen ålder kan sedan motivering glida över till ”inbyggd GPS är väl bra?”. Slutligen, på ålderns höst fram till Fonus så ”ska väl inte gamlingarna få gå vilse och frysa ihjäl”.
   Varför inte en liten mikrofon också så att man kan identifiera misstänkt beteende hos personer runt barnet? Det kan ju finnas någon som pratar sex i närheten av barnet och det är ju nästan samma sak som väldtäkt…
   Och mikrofonen är ju bra även på ålderns höst eftersom man då får bevis omgående om personalen är elak mot den gamle.
   Känns varken orimligt eller ens osannolikt, tyvärr.

   Det blir till att scanna bostadsbilagorna under helgen efter stor och rymlig grotta, centralt belägen med gigabituppkoppling… :)
   Finns en rätt schysst kulle i närheten av mitt hus, där skulle man kunna gräva ut en hobbit-håla (riskerar jag att bli stämd av nåt förlag eller filmbolag nu tro?) i väntan på att närmsta grotta ska bli ledig.
   Borde inte vara alltförsvårt att få internet dit (fast gigabit finns nog inte ens i begreppsvärlden i denna kommunen än) :D

 11. Thomas Tvivlaren Says:

  Det där med mikrofoner törs jag knappt kommentera då det säkerligen låter lite för bra i populasens öron för att inte dyka upp i någon form. :/

  ”Borde inte vara alltförsvårt att få internet dit (fast gigabit finns nog inte ens i begreppsvärlden i denna kommunen än) :D”

  Med tanke på att vår kära regering har som LÅNGSIKTIGT mål att alla medborgare ska ha 100 MBit…så lär det nog i varje fall inte ske som en konsekvens av etablissemangets politik. :)

  • Martin a.k.a. NPC]Otyg Says:

   …trodde ju att (PP) var ett framtidsparti, tekniken är vägen som skall leda oss till frälsning (se där, där kan vi få med KD också ifall de bara släpper det andra bjäfset) :D
   Skulle gissa att mikronfonförslaget börjar med att man ska installera dem i varenda dusch, så att ”artisterna kan få beeeeeeetaaaaalt!”. Begriper inte hur man har kunnat bortse från denna förlustapparat egentligen…
   Efter det kommer implementeringen av avlyssningsutrustning i varenda kropp, för att se till så ingen nynnar eller sjunger utan att betala. Sen att systemet kan utnyttjas mot grov brottslighet… eller… brottslighet… eller… något som kanske eventuellt kan bli brottsligt… kanske… låter vi vara osagt eftersom statstjänstemän alltid följer lagarna ;)

   ”Med tanke på att vår kära regering har som LÅNGSIKTIGT mål att alla medborgare ska ha 100 MBit…så lär det nog i varje fall inte ske som en konsekvens av etablissemangets politik. :)”
   Medborgare, aye? Det betyder att varenda medborgare har en 100 mbit-uppkoppling kopplad till den fysiska personen… samtliga halvdana idéer ovan blev just väldigt enkla att implementera just för att varenda medborgare har en 100-mbitlina som man kan skyffla data över.
   Och eftersom länken är kopplad till person så…
   crap… det är därför det är ett LÅNGSIKTIGT mål, man måste lista ut hur man ska fixa 100mbits-lina till varenda medborgare, vid varje givet tillfälle, så att man kan kontrollera att personen inte nynnar på en sång som någon annan har ekonomiska rättigheter till! :D

 12. Thomas Tvivlaren Says:

  ”Skulle gissa att mikronfonförslaget börjar med att man ska installera dem i varenda dusch, så att ”artisterna kan få beeeeeeetaaaaalt!”. Begriper inte hur man har kunnat bortse från denna förlustapparat egentligen…”

  Jag skulle nog vilja sträcka mig till att helt kort konstatera att det måste sättas stopp för stjälandet i våra våtutrymmen.

  ”man måste lista ut hur man ska fixa 100mbits-lina till varenda medborgare, vid varje givet tillfälle, så att man kan kontrollera att personen inte nynnar på en sång som någon annan har ekonomiska rättigheter till!”

  Den omtanken, den omtanken. *rörd*

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: