The good guys ain’t that good, pt II

Igår kom nyheten att IFPI vill ha ut uppgifter omen ganska vanlig fildelare”, så lång tid tog det alltså för förespråkarna att glömma bort snacket om ”de som fildelar i kommersiell skala” och ”folk som tjänar pengar på det”.
Vore trevligt med en kommentar från fru Ask, vill minnas att hon i våras menade att ”syftet med lagen” var att komma åt de stora fiskarna och inte de ”vanliga” fildelarna…

Andra nyheter på samma tema är att några av de stora skivbolagen själva har blivit stämda i Kanada för… håll andan nu…
Upphovsrättsintrång!

Vad man har gjort är att man gett ut samlingsskivor (typ ”Absolute Crap vol. 5k”) utan att ha rättigheterna från artisterna som medverkar, och det handlar inte om enstaka fall. Det verkar som att detta är något man gjort under flera år… Och det, fru Ask, är piratkopiering i komersiell skala där någon tjänar pengar på det utan att artisten blivit tillfrågad.
Tidigare har jag kommenterat ett liknande fall i postningen med ungefär samma titel som detta.

Det är skrämmande att organisationer som försvarar upphovsrätten ena stunden (när de tjänar på det) och bryter den i nästa (när de tjänar på det) tillåts att delta i förhandlingar om upphovsrättslagstiftning och jag undrar när vår lagstiftande församling ska inse att det enda intresset dessa har är att tjäna pengar. Oavsett hur det går till och vilka andra som förlorar på det…

Andra som skriver:
Falkvinge
Felten
Joshen
Emma

Intressant

Annonser

5 svar to “The good guys ain’t that good, pt II”

 1. Tor Says:

  ”så lång tid tog det alltså för förespråkarna att glömma bort snacket om ‘de som fildelar i kommersiell skala'”

  Den här utvecklingen kan ju knappast vara någon nyhet då regeringen i sin proposition definierad all form av uppladdning, oavsett omfattning, som ”kommersiell skala”. Uppladdning av en låt är t ex. upphovsrättsintrång i ”kommersiell skala” enligt lagen. Småskalig fildelning omfattas således, och småskalig nedladdning utan uppladdning undantas troligtvis.

 2. morr Says:

  hehe… det är ju som mitt favoritklipp från programmet Bert, med Bert Karlsson. Det där de har med den stackars killen från Piratbyrån och Bert och idioten som jag tydligen förträngt namnet på… måns härngren… hette han så? Pappi Raul ;) satt och skrek att han var nazist.

  Iallafall… då kläcker Bert iallafall ur sig följande (inte exakt citerat)

  ”Jo men det är ju klart att vi har ju tankat hem låtar på Marianne Records också… men det är en jävla skillnad. Vi gjorde ju det för att höra om de var något bra. För om det var det så kunde vi ju göra en cover med egen artist”

  Man får ju dåndimpen ;)

 3. calandrella Says:

  Regeringens bruk av begreppet ”kommersiell skala” är förvirrande (vilket nog är dess syfte). Folk får intrycket av att det enbart är kommersiella upphovsrättsbrott som åsyftas, när det i själva verket bara är storskaliga upphovsrättsbrott som åsyftas.

 4. morr Says:

  Här är det, jag hoppas mitt citat är med i det här klippet. Ljudet krånglar för mig på youtube. …och han hette visst Felix Härngren ;)

  Jag brukade faktiskt tycka att Felix var lite kul ibland… men efter att ha sett det här klippet så mår jag bara dåligt när jag ser honom. De som har missat det rekommenderas starkt att se detta spektakel.

 5. Tor Says:

  @calandrella
  Det beror sig väl på om man nu anser att uppladdning av en låt är ”storskaligt” (regeringen anser uppenbarligen det i alla fall).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: