The good guys aren’t that good

Jag är väldigt sen med denna postningen eftersom den tar upp gamla nyheter, men man kan se denna postningen som en livsuppehållande insats så att dessa nyheterna inte begravs i tidens glömska (även om interweb aldrig glömmer).

Så, de första ”good guys” jag tänkte skriva lite om är Warner Music, ett av alla dessa musikbolag som skriker högt om att nedladdning dödar artisterna eftersom de inte får betalt. Dessutom har jag fått för mig att Warner är ett av de mest rabiata bolagen när det gäller musik på tillexempel Youtube.
Hursomhelst så verkar det som att Warner Music inte själva har något problem att stjäla, och dessutom sälja stöldgodset vidare. Vad menar jag med detta?

Artisten Edwyn Collins upptäckte till sin förvåning att han inte kunde ladda upp låtar till sin Myspace-sida, anledningen var att Warner kontaktat Myspace och sagt att de ägde rättigheterna till musiken som fanns där; något som inte är sant eftersom Edwyn Collins dels aldrig har skrivit på några långa kontrakt och dessutom köpt loss rättigheterna till sin musik för att bevara sin självständighet!

Vad värre är att Edwyn Collins musik fortfarande säljs, inte av Edwyn själv utan av bland annat Warner (och tydligen andra skivbolag) som saknar rätten att göra detta.

Så vad kan man säga? Man ska inte blåsa eld i gashus…
Originalartikeln (tror jag)
Scaber Nestor
Fridholm som uppmanar oss att inte låta Warner glömma detta.
Joshen

Nästa gäng med ”good guys” som jag tänkte nämna är upphovsrättslobbyn i Nederländerna, BREIN, som just nu driver ett mål mot The Pirate Bay. Det verkar som att detta spektaklet dock har drivits ett par steg längre än här i Sverige, där vi nöjer oss med jäv och tveksamma metoder under förspelet, eftersom det ser ut som att BREIN har tillverkat sina egna bevis.
Anledningen till tillverkningen verkar vara att man behövde knyta någon av de åtalade till företaget som TPB ägs av.
Peter Sunde har papprena och kommentarerna på dem, dit och läs!
PiratJanne ställer samma fråga som jag gjorde; ”Skärmdumpar ska accepteras som bevis i svenska domstolar eftersom upphovsrättslobbyn inte skulle ha anledning att förfalska bevis?”

Apropå The Pirate Bay och fildelning (som enligt lobbyn är samma sak som ”illegal fildelning”) så kommer filmen Nasty Old People ha premiär i Malmö och på The Pirate Bay imorgon klockan 19.
Denna typen av spridning av film är något som upphovsrättslobbyn inte vill låtsas om att den finns…

Intressant

Annonser

Ett svar to “The good guys aren’t that good”

  1. The good guys ain’t that good, pt II « Ett Otygs funderingar och betraktelser Says:

    […] Vad man har gjort är att man gett ut samlingsskivor (typ ”Absolute Crap vol. 5k”) utan att ha rättigheterna från artisterna som medverkar, och det handlar inte om enstaka fall. Det verkar som att detta är något man gjort under flera år… Och det, fru Ask, är piratkopiering i komersiell skala där någon tjänar pengar på det utan att artisten blivit tillfrågad. Tidigare har jag kommenterat ett liknande fall i postningen med ungefär samma titel som denna. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: