Talade folket verkligen med en tydlig röst?

Irlands premiärminister Brian Cowen kommenterade Irlands ja till Lissabonfördraget med: ”Folket har talat med tydlig röst.”, men jag undrar om det verkligen stämmer eftersom detta är den andra omröstningen i frågan. Förra gången talade folket med en tydlig röst och sa nej, men det räknades uppenbarligen inte.

Det kan vara så att folket på Irland har satt sig in i vad Lissabonfördraget innebär, det kan också vara så att nej-sägarna har godtagit de undantagen som man gjort för Irland. Rent personligen tror jag snarare att det är så att nej-sidan insåg att om det blev ett nytt nej så skulle det bli en ny folkomröstning igen.

Oavsett hur det egentligen var så undrar jag lite; är inte ett nej ett nej?
Om man går ut med en folkomröstning ifrågan och folket säger nej, är det då rätt att göra om omröstningen?
Jag har läst en del kommentarer om föregående val där man sa att anledningen till nejet var att informationen inte var tillräcklig, att folket inte visste vad de röstade om, men då är ändå frågan ifall det är rätt att inte räkna ett sånt val?

SvD berättar vidare att det var en fördel för ja-sidan, det de inte nämner i artikeln är att ja-sidan har haft en rejält större budget än nej-sidan när det kommer till kampanjande.

Men det som ändå skrämmer mig mest är synen på folket; ”Röstar ni fel så får ni göra om det!”, jag anser att EU har ett demokratiunderskott och folkomröstningarna på Irland har förstärkt den känslan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: