Kanske är dags att röntga även flygpassagerarna

Hittade en riktig liten guldklimp via Bruce Schneier nyss, nämligen hans inlägg ”Ass Bomber”, mer information om historien finns här.

För att sammanfatta det hela så försökte någon lönnmörda en saudisk prins genom en självmordsbombning, det som gjorde det hela unikt var att han inte hade ett klassiskt bombbälte utan han hade bomben i analen.
Prinsen överlevde attacken oskadd, men metoden är ändå intressant även om den kanske inte är så effektiv vid lönnmord eftersom man inte får plats med så himla mycket sprängmedel och utlösningsmekanismen blir definitivt en utmaning (som man tydligen löste). Sen tillkommer att kroppen som innehåller bomben tar upp rätt mycket av energin i detonationen.

Vad som är mer intressant är då perspektivet att man har en ganska liten bomb i analen, stiger på ett flygplan, går på toa… Resten behöver man inte vara raketforskare för att kunna föreställa sig. Ett flygplansskrov är inte jättetjockt så även en relativt liten sprängladdning kan orsaka rätt stor skada.

Schneier säger i sin post; ”For years, I have made the joke about Richard Reid: ”Just be glad that he wasn’t the underwear bomber.” Now, sadly, we have an example of one.”
Richard Reid är antagligen mer känd som skobombaren, och med tanke på vilket pådrag det blev när han stoppades och förbudet mot vätskor på flygplan kan jag tänka mig att man nu kommer införa röntgen av passagerare och bagage… För säkerhetsskull…

Frågan är; hur sannolikt är det?
Antagligen sannolikare än att någon ska ta med sig sprängmedel i skorna eller sprängmedel i vätskeform i schampoo-flaskor…

Intressant

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: