Fler kameror och trygghet

Brottsförebyggande Rådet publicerade i våras en rapport där man studerat kameraövervakningens effekter utomhus i Landskrona (jag kommenterade den redan då). DN tar nu upp tråden igen med konstaterandet att fler kameror inte minskar brotten.

Egentligen är inte detta speciellt konstigt och Jan Landström, från skånepolisen, slår huvudet på spiken när han säger att våldsbrott har med alkohol och sinnesstämning att göra. Och visst är det så!

Det som övervakningen tillför är sannolikt bara en ökad känsla av trygghet, i realiteten ökas nog inte tryggheten nämnvärt eftersom de personer man vill komma åt antingen är berusade och därför inte bryr sig eller så maskerar de sig. I slutändan så är kamerans preventiva effekt nära noll, hur det är i utredningsskedet låter jag vara osagt.

Överhuvudtaget när det pratas om övervakning så lyfter man ofta fram den preventiva effekten av den, att man ska upptäcka det misstänka i förhand (inte så vanligt när det gäller kameror) eller att övervakningen i sig själv kommer verka avskräckande.
Min åsikt om dessa effekterna är att de är i princip ickeexisterande, dels så tror jag inte på att man i större utsträckning kan peka ut ”misstänkt beteende” i tid eller i tillräcklig grad för att kunna använda det. Och avskräckningsdelen är att förkasta eftersom det finns vägar runt det mesta.

Scaber Nestor kommenterar också.

Intressant

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: