Att folk inte läser vad som skrivs

Jag tänker inte kommentera den genomdrivna HADOPI med mer än att den är trasig som så mycket annat. Jag tänker inte heller kommentera Lisa Magnussons krönika om den speciellt mycket förutom att den är läsvärd.

Det jag tänkte kommentera är en av kommentarerna till artikeln, nämligen denna:

Krobbe, 109 år, Idag 13:56
Du jag har ett suveränt tips på hur man undviker att åka fast för olaglig fildelning Lisa M, det är att låta bli att fildela olagligt !! Smart va ?

Det jag tänker kommentera är att Krobbe uppenbarligen inte har läst vad Magnusson skriver:
”Urskiljningen är klumpig och bevisföringen svag: Skyldiga är alla de vars ip-nummer kan kopplas samman med fildelning av upphovsrättsskyddat material. Ip-numret är inte personligt utan mer att betrakta som datorns adress. Därför är det ju inte alls säkert att personen som äger datorn är den som har fildelat olagligt, den som begått brottet behöver inte ens ha använt själva datorn – att stjäla ip-nummer är inte särskilt svårt. Men Hadopi råder bot på detta genom sonika göra det kriminellt också att bli bestulen på sitt ip-nummer. Enligt den nya lagen gör man sig då skyldig till négligence caracterisée – särskild underlåtenhet – och kan dömas för medhjälp till olaga fildelning.

Kort sagt; det hjälper inte att sluta fildela eftersom man kan åka fast för att någon annan fildelar via din uppkoppling, och jag tänker inte plöja igenom alla tekniska argument om hur detta är möjligt, både med och utan ägarens vetskap, eftersom jag har gjort det ett antal gånger förut och nu är rejält trött på det.

Magnussons avslutande kommentar om varför hon tror lagarna stiftas är klockren och jag har själv tänkt i de banorna ett antal gånger…

Intressant

Annonser

3 svar to “Att folk inte läser vad som skrivs”

 1. ConnyT Says:

  Många använder detta argument "det är väl bara att sluta fildela" utan att inse följderna och problematiken med personligt asvar/öppna nätverk/stula IP/kapade datoren etc etc. Dessutom utan att reflektera över proportionerna mellan brott och straff.

  Varför inte börja hugga händerna av tjuvar igen. Det är ju inget problem – det är bara att sluta stjäla…

 2. Anonymous Says:

  Kvällstidningarnas kommentarfält verkar hysa personer som avlönad av skivbolagen syftet verkar främst vara att sabotera debatten så att den aldrig kommer någonstans.

  Signaturen Krobbe109 har dykt upp i i kommentarerna till i stort sätt alla artiklar om fildelning, upphovsrätt och övervakning och alltid uttryckt sitt stora gillande över alla som äntligen kläms åt.

  /Hoffa

 3. Martin a.k.a NPC]Otyg Says:

  Conny T: Ja, eller varför inte krossa knäskålarna på alla som kör för fort. Det är ju bara att hålla sig inom hastighetsbegränsningarna ;)

  Hoffa: Hm, intressant iaktagelse. Något att hålla i bakhuvudet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: