Analogt lås på digitalt minne

Via NyTeknik hittade jag fram till ett sött litet ”hänglås” till usb-minnen.
Tanken med låset är att man ska ersätta den vanliga ”huven” över usb-kontakten med låset så att någon som inte kan kombinationen hindras från att stoppa in minnet i en dator. Ganska smart tanke, men jag tycker att tillverkaren överdriver säkerheten som erbjuds en aning:

Flash drive padlocks secure your data. A must-have for every office computer user, especially civil servants! This simple but effective device secures to the end of any standard USB memory stick. So if the stick falls into the wrong hands, your files and personal data will be protected by your own secret 3-digit code.

Jag vill mer påstå att låset skyddar mot nyfikna ögon, ungefär som låsen som brukar sitta på portföljer.
Ett tresiffrigt kombinationslås erbjuder ingen större säkerhet egentligen, några timmar ensam med låset borde räcka för att knäcka det för hand. Och när väl kombinationen är knäckt finns det inget som säger att någon har knäckt den.

Än värre är det om minnet stjäls, då erbjuder låset ur min synvinkel inget skydd alls. Om personen som stjäl minnet är ute efter den lagrade datan på minnet, så är det sannolikt enklare att antingen angripa låset med våld (såga upp det till exempel) eller så struntar man helt och hållet i låset och öppnar upp själva minnespinnen. Sen handlar det om flinka fingrar, en lödkolv och några sladdar så är problemet löst.
Görs detta snyggt så kan man sedan återlämna minnet utan att ägaren märker att någon läst av det.

Summa summarum; mot nyfikna ögon och som lite rolig pryl funkar detta låset bra. Jag skulle tillochmed kunna tänka mig att köpa ett bara för att det är lite kul att ha.
Mot angrepp från personer som verkligen vill komma åt innehållet på minnespinnen är detta låset i stort sett meningslöst. Det enda som skyddar då är ifall datat är krypterat och eventuella säkerhetsfinesser i själva minnespinnen. Finns några exempel på säkra minnespinnar som är väldigt svåra att manipulera utan att förstöra innehållet i minnet.

(Intressant)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: