AES-256 teoretiskt sett försvagad

Krypteringsalgoritmen AES är i 256-bitarsvarianten känslig för ett angrepp med besläktade nycklar, och en del kommer iochmed detta anse att AES(256) är knäckt i alla fall i akademisk mening eftersom det finns angrepp som går snabbare än Brute-force.

Frågan som många antagligen ställer sig nu är om man ska överge AES-256 till förmån för någon algoritm som inte är ”knäckt”, svaret på den frågan är från mig ”nej”.
Motiveringen är att angreppet fortfarande kräver 2^119 krypteringar för att lyckas, samtidigt som det krävs att man kan ordna relaterade nycklar.
Kontentan är att AES256 fortfarande är en säker algoritm för tillfället men i framtiden kan denna attacken, eller en utvecklad form av den, mycket väl innebära att AES knäcks i praktisk bemärkelse inom algoritmens beräknade livslängd.

Hursomhelst så kommer antagligen denna attacken leda till en massa ”reklam” för hemmabyggda algoritmer som hänvisar till att AES är knäckt.

När jag ändå är inne på området så har Schneier en rolig post om informationsläckage från kodlås. Jag har själv sett ett portlås där fyra knappar var väldigt skitiga jämfört med övriga.

Intressant

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: