Mer problem för Ipred

Inte nog med att operatörerna sätter käppar i hjulet när det kommer till Ipred, nu gör även datainspektionen det.

I juni 2005 meddelade Datainspektionen att Antipiratbyrån bröt mot PUL iochmed sin insamling av ip-adresser. Detta ledde till att APB överklagade beslutet till länsrätten och kammarrätten som båda ansåg att insamlandet bröt mot lagen. Regeringsrätten har nu som sista instans sagt att man inte tar upp målet, vilket innebär att tidigare domar står fast.

Detta innebär att Ipred blir verkningslös eftersom insamlandet av ip-nummer, som är en direkt nödvändighet, blir förbjuden. Jag skulle dock inte dra alltför stora växlar på denna segern eftersom APB mycket väl kan ansöka om och få dispans från Datainspektionen för sin verksamhet, en modifiering av PUL kan även lösa problemet för APB och en sådan modifiering skulle verkligen inte förvåna mig det minsta.

Hursomhelst så är detta knappast det sista som sägs i frågan, sannolikt kommer APB att ansöka om dispens och det känns inte orimligt att de får en sådan, och jag skulle som sagt inte bli det minsta förvånad om man inför förändringar i PUL också. Eller är jag bara cynisk nu?

En fråga som kommer upp som jag finner ganska intressant är om APB nu tvingas att radera uppgifterna som de samlat in olagligt?

Mark Klamberg kommenterar också.

Intressant

UPPDATERING: Beslutet ger inga återverkningar på Ipred eftersom där finns en skrivelse som lyder:

Enligt bestämmelsen krävs inte något undantag enligt 21 § personuppgiftslagen för att personuppgifter om lagöverträdelser som innefattar brott enligt 53 § ska få behandlas, om behandlingen är nödvändig för att ett rättsligt anspråk ska kunna fastställas, göras gällande eller försvaras.

Nyheter24
Falkvinge

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: