Jag har några idéer om åtgärder.

Beatrice Ask och Hans Wallmark har skrivit en debattartikel med titeln ”Möjligheter och problem med nätet”. Tyvärr så hittar jag inte så mycket om möjligheterna med nätet på den, däremot hittar jag farorna.

Ett område som börjar bli särskilt problematisk är nätförsäljningen av droger och olagliga preparat. Det kan handla om förfalskade mediciner som i bästa fall saknar effekt och som i sämsta fall innehåller skadliga och farliga substanser.

Här finns steroider som kan vara tillåtna i ett annat EU-land och som med hjälp av svenska hemsidor saluförs här. Sedan skickas varorna per post. Det handlar också om försäljning av allt från cannabis till kokain och hasch.

Om nu de illegala substanserna skickas per post så är det väl inte nätet som är problemet? Det är bara ett nytt sätt att saluföra det på. Att släcka ner sajterna kommer inte lösa problemet eftersom de som driver sådana sajter är vana vid just detta och har en vana att flytta till olika servrar. Sannolikt så har man tillgång till flera servrar från början där man speglar webbsajten.

Hursomhelst, så är jag väldigt nyfiken på vad Ask och Wallmark tycker att man ska göra åt postens distribution av droger. Jag håller med dem om att det är trist att postväsendet används som distributionstjänst för illegala substanser helt okontrollerat, men det verkar som att de inte riktigt vet hur de ska lösa det eftersom de inte skriver det i sin artikel.

Mitt förslag är att man placerar narkotikahundar på alla postterminaler som får sniffa runt bland brev och paket. Vidare så föreslår jag att man genomlyser samtliga försändelser och sorterar ut alla som verkar innehålla tabletter, pulver, fröer, svampar eller blad. Dessa utsorterade försändelser öppnas sedan på lämpligt sätt och undersöks av SKL, om det visar sig att innehållet är illegala substanser så efterforskas källa och slutdestination och lämpliga åtgärder vidtas. Man kan t.ex. skicka ett brev till mottagaren med texten ”Följande preparat är illegalt och får ej införas i Sverige, din försändelse är destruerad. Sluta genast upp med dumheterna och ha en fortsatt trevlig dag!”.
Om försändelsen visar sig innehålla legalt material så kan man antingen återförsluta den på ett snyggt sätt och skicka den vidare, eller så bifogar man ett meddelande om att innnehållet är kontrollerat och godkänt.

Detta är antagligen många gånger mer effektivt än att heltidssysselsätta it-roteln med att spåra upp och släcka ner försäljningssidorna på nätet. Antagligen är det mer kostnadseffektivt också.
Brott som begås i världen utanför internet ska bekämpas i världen utanför internet.

Piratpartiet säger att det allt annat övergripande är friheten på nätet. Då finns det anledning att just ställa frågor om det innebär en total brist på begränsningar? Hur är det med narkotika på nätet? Ses det som ett problem att det finns rena marknadsplatser för kokain och hasch på nätet? Kan partiet tänka sig att något görs åt de kapitalrörelser som göder kriminella nätverk?

Visst kan Piratpartiet tänka sig att något görs åt de kapitalrörelser som göder kriminella nätverk, man kan tillexempel låta rättsvårdande myndigheter jaga de som driver tjänsterna och ställa dem inför rätta. Om personerna inte befinner sig i Sverige så kan antagligen lokala myndigheter lösa problemet. Att endast rikta in sig på sajterna är totalt meningslöst om personerna bakom inte tas omhand.
Censur har aldrig minskat brottslighet, censur har bara gjort att brottsligheten har dolt sig bättre och flyttat runt mera för att försvåra åtgärder.
Det är bara att titta på historian så ser man gott om exempel på underjordiska rörelser som gjort just detta, och nätet bjuder på gott om sådana möjligheter.

Rasmus har en spaning om artikeln.

(Intressant)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: