Remissinstanserna om datalagringsdirektivet

Henrik Alexandersson har en sammanställning över de kritiska remissvaren om teledatalagringsdirektivet som är mycket läsvärd.

Det blir nästan lite komiskt genom citeringarna eftersom det är sågning efter sågning, och jag kunde inte låta bli att skratta när jag läste Henriks avslutning som i mitt tycke är klockren:

Polisen, Säpo, Åklagarmyndigheten, Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Antipiratbyrån, IFPI med flera hoppar dock upp och ner av glädje.

På det hela taget tycker jag att direktivet är läskigt, visst lagras mycket av det som ska lagras enligt lagen redan idag av operatörerna. Men LEK säger att man endast får lagra uppgifterna tills de inte längre fyller någon funktion (det är detta Bahnhof, Tele2 mfl. ”utnyttjar” mot Ipred). En sak i direktivet som fortfarande ger mig kalla kårar är att det inte verkar vara helt klarlagt om internetleverantörer kan vägra att lämna ut uppgifter till APB och Ifpi trots att man lagrar dem?

Resonemanget går att datalagringsdirektivet säger att vissa uppgifter ska lagras under en bestämd tid för att underlätta utredning av grov brottslighet, dessa uppgifter är uppgifter som APB&co. kan kräva ut genom Ipred. Alltså har vi i praktiken en lag som skapats för att utreda grov brottslighet, men som används för att utreda fildelning (som enligt lagen inte är något grovt brott hur mycket APB än vill ha det till det).
Å andra sidan så kanske internetleverantörerna kan vägra att lämna ut uppgifterna genom att hänvisa till att man endast lagrar dem för att rättsvårdande myndigheter ska kunna utreda grova brott.

Förvirringen är total.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: