Nåt bra från EU?

EU-Kommissionen har utarbetat ett lagförslag som går ut på att mjukvaruföretagen ska hållas ansvariga för kvalitén på program som de släpper.
Förslaget är inte helt olikt de krav som ställs på tillexempel elektrisk utrustning, det vill säga att produkten ska vara säker under normal användning. I fallet med program borde detta innebära att man innan en produkt släpps ska testa den så långt som möjligt för att finna buggar och säkerhetshål. Jag skulle även tro att lagförslaget tar upp saker som att kostsamma driftstopp som kan härledas till programfel som kunde åtgärdats innan release kan lastas på utvecklaren, men jag vet inte.

Naturligtvis så ställer sig BSA emot detta eftersom det ställer orimliga krav på utvecklaren. Jag håller inte med i det, idag släpps det programvaror som håller en undermålig kvalité framförallt ur säkerhetssynpunkt i en rasande takt. Och som konsument är man utelämnad till take-it-or-leave-it, visst alla problem kan inte fixas innan releasen det är jag medveten om. Men i många fall är det första man får göra en uppdatering av programmet efter installation därför att en hög buggar har hittats under en vecka.

När det kommer till uppdateringar i största allmänhet skulle en sån här lag sannolikt dessutom tvinga fram att kritiska patchar släpps snabbare än vad de gör nu, Microsoft kör ju med sina patch-torsdagar och det verkar bara vara i extremfall som man frångår den policyn. Detta gör att man kan köra med ett sårbart system under en längre tid trots att säkerhetshålet är känt.
Men om producenten blir ansvarig för vad deras kod ställer till med så tror jag att det kommer pusha fram bättre program, och inte vilket BSA’s talesman säger; hämma utvecklingen.

Intressant

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: