Det sluttande planets logik

Herr Sarkozy verkar få sin vilja igenom när det kommer till att stänga av fildelare från Internet. Och avstängningshysterin verkar sprida sig, även britterna diskuterar en liknande lösning på fildelningsproblematiken.

Var kommer det sluttande planets logik in i detta kan man undra?
Jo, dessa lagförslagen tyder på att upphovsrättsindustrin aldrig kommer att nöja sig. Man bad om och fick Ipred, men det räcker tydligen inte. Industrin kommer sannolikt inte nöja sig förrän de kan kontrollera alla former av kommunikation som eventuellt kan bära upphovsrättsskyddat material.

Problemet som förespråkarna bortser ifrån är att man i princip handikappar en människa om man tar hennes internetuppkoppling idag. Faktum är att man nästan blir bestraffad eftersom många tjänster som man tidigare utförde ansikte mot ansikte numer kostar extra om man inte utför dem på internet.
Till detta kan vi dessutom lägga ALL kritik som riktats mot Ipred. Bara för att ett visst ip-nummer laddar hem illegalt material så finns det inga bevis för att det är personen som står som innehavare som begår brottet för att nämna ett av argumenten emot.

Ett annat argument är att det inte bara är den enskilde fildelaren som drabbas, utom alla som använder den aktuella uppkopplingen. Kort sagt, en familjemedlem laddar hem saker, hela familjen drabbas av straffet. Den som tycker det är proportionerligt räcker upp en hand.
I normala fall kallas det kollektiv bestraffning.

Men det som jag anser talar mest emot sådana här förslag är fortfarande att man begränsar individens rätt (ja, det är en rättighet; artikel19) att införskaffa kunskap och information av olika slag.

Kriget mot fildelningen har tagit oroande proportioner, om det fortsätter i samma stil som det har gör nu så är det inte statens övervakning vi behöver oroa oss för. Det är upphovsrättsindustrins övervakning och censur som kommer skapa storebrorssamhället… Hotet mot demokratin verkar inte komma från staten, vilket vi har befarat, den kommer från upphovsrättsindustrin.

Intressant

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: