Stormen bedarrade inte

Det verkar som att stormen kring TPB-rättegången fortsätter att blåsa, nu ett snäpp hårdare än tidigare.

Det som kommit fram är att de organisationer som domaren är medlem i är underorganisationer till två större organisationer vars stadgar säger att de företräder upphovsrättsinnehavarna och jobbar för att deras intressen ska bli tillgodosedda. Så några oskyldiga diskussionsklubbar för personer som är intresserade av upphovsrätt är det knappast tal om.

Och även om Tomas Norström inte delar dessa åsikterna, så är vi tillbaka till att blotta misstanken om att så är fallet är tillräckligt för att domen ska ses som tvivelaktig.

Den tillfrågade expertisen verkar dessutom vara enig i frågan om det är en jävsituation.

Om domstolsförhandlingen inte tas om efter detta så kommer svenskt rättsystem vara ännu mer skadat än vad det redan är. Min åsikt är kort sagt att tingsrättsförhandlingen ska tas om med ny domare enbart för att återupprätta förtroendet för tingsrätten.

Samtidigt kan jag inte låta bli att tycka att det hela ser fruktansvärt oproffsigt ut, medlemskapet är knappast någon hemlighet och förr eller senare hade någon upptäckt det och man behöver inte alltför stor fantasi för att lista ut att det då skulle komma till misstankar om jäv.

Som man sagt om andra frågor; riv upp, gör om, gör rätt!
(Nu innebär inte ”gör rätt” att TPB ska frias i Tingsrätten, det innebär att man ska göra om processen med en ny domare.)

Bloggarna
Svensk Myndighetskontroll
Badlands Hyena
Kulturbloggen
Opassande

Massmedia
Nyheter24
Aftonbladet
SVT
SvD
DN

Intressant

Annonser

2 svar to “Stormen bedarrade inte”

 1. Restjejen Says:

  Jag tror att ett problem kan bli att hitta en domare som inte är medlem i någon organisation och som samtidigt är expert. Sverige är inte stort och inte juristsverige (ingår där själv…)! Jag skulle säga att det inte spelar någon roll vilken domare man tar för alla känner alla på något sätt och är i så fall jäviga, och det kommer verkligen bli problem när man kommer upp i högre instanser då det inte finns ännu färre domare att välja på!

 2. Martin a.k.a NPC]Otyg Says:

  Tyvärr har du antagligen rätt, men antalet domare som är med i organisationer som säger att de jobbar för att tillgodose upphovsrättsinnehavarnas intressen borde vara större än antalet som är med i sådana organisationer.

  En miss Nordström gjorde enligt mig att man bytte ut en nämndeman eftersom han kunde ses som jävig då han själv var upphovsman, i det läget borde Nordström offentliggjort sina medlemskap. Nu kom uppgifterna om medlemskapet fram efter rättegången och då kan man ställa sig frågan varför han inte sa något om det.

  Faktum kvarstår ändå, misstanken om en jävsituation gör att domen inte ses som legitim och rättsväsendet som helhet förlorar trovärdighet på det.

  För att ta ett något extremt exempel så skulle antagligen ingen godta en friande dom mot en högerextrem person ifall det kom fram att domaren var medlem i Nationaldemokraterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: