Onödig terroristhjälp eller bara paranoia?

Regeringen är just nu i full färd med att förse terrorister med matnyttig information om samhällsviktiga funktioner enligt Säpo.
Det handlar om ett EU-direktiv som säger att geodata ska vara tillgängligt för allmänheten i elektronisk form som ska införas som Svensk lag. Det första jag undrade var vad är geodata, så jag gjorde en sökning och hittade denna knapphändiga information på Wikipedia:

Geodata är data som beskriver företeelser inklusive deras geografiska läge. Ett geografiskt läge anges direkt, i ett geodetiskt referenssystem, eller indirekt. Geodata kan vara uppmätta, beräknade eller på annat sätt konstaterade. Som synonymer till geodata förekommer geografisk information och geografiska data.

Spontant tycker jag att Säkerhetspolisen överreagerar en hel del, visst jag vet inte vad som står i det svenska lagförslaget, men ändå. Dessa uppgifterna går att få reda på via andra vägar, så länge det inte är sekretesskyddat och om det är skyddat av sekretess så lär det inte komma ut i elektronisk form heller.

På vilket sätt förhindras en terroristattack genom att man inte sprider geodata? Kraftverk och liknandes läge är allmänt kända, eller väldigt lätt att ta reda på utan att behöva ha dem utsatta på en karta. Skydd av infrastruktur ska inte byggas på att motståndaren hålls i blindo, man ska bygga skyddet efter antagandet att angriparen är väl insatt i var målet finns, hur terrängen ser ut och vilka säkerhetsåtgärder som finns.

Det är lite samma nivå som Indien höll, när man i vintras diskuterade att blockera Google Earth därför att terrorister hade använt det vid en terrorattack.

Som jag sa innan; skydd ska byggas på antagandet att angriparen vet minst lika mycket som försvararna gör och skyddet ska byggas efter realistiska hotbilder. Jag tycker tillexempel inte att det är speciellt realistiskt att anta att någon kommer krascha ett flygplan in i en kraftverksdamm, däremot är det väldigt realistiskt att anta att någon spränger kabeltornen till stamkablarna ifrån vattenkraftverket. Men det är väl jag som är ute och seglar som vanligt.

(Intressant)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: