Tillåt mig småle

Den illegala nedladdningen hotar oetablerade artister. Jag värnar en stark upphovsrätt som en fungerande del i ett fungerande rättssamhälle, säger Ella Bohlin (KD) till Sydsvenskan.

(SvD)
Jag har mycket svårt att inte småle när jag läser detta, för oetablerade artister är den illegala nedladdningen knappast ett problem. Det är snarare att betrakta som reklam. Varför finner jag uttalandet så lustigt? Jo av några enkla skäl:
Oetablerade artister är just oetablerade, det innebär att de inte tillhör den elit som spelas konstant i radio och tv.
Detta innebär i sin tur att de inte tillhör den elit som säljer skivor i någon större utsträckning eller drar in pengar från Stim i någon större utsträckning.

De pengarna som oetablerade artister faktiskt drar in kommer från livespelningar, försäljning av enstaka skivor och rena donationer. Två av tre saker påverkas knappast av fildelningen (eller jo, om man laddar ner musiken och inser att den suger så är man knappast sugen på att donera pengar eller se dem live.).
Sedan kommer genast frågan om hur utbredd den illegala fildelningen av oetablerade artister är? Mitt svar på den frågan är ”knappt existerande”.
Och om nu illegal fildelning är ett hot mot de oetablerade artisterna, hur kommer det sig då att Ipred-förespråkarna som kommit till tals offentligt från skapar-sverige samtliga är etablerade artister? Många frågor, få svar.

Upphovsrätten ska värnas, men det innebär inte att den är huggen i sten som de tio budorden vilket personerna i riksdag och regering verkar anse. Upphovsrätten måste reformeras och anpassas efter verkligheten, det är inte verkligheten som ska anpassas efter upphovsrätten.
Och vad man än tycker om fildelning och upphovsrätten så kan man inte säga att Ipred är en lag som hör hemma i ett fungerande rättssamhälle. Ipred är ett beställningsjobb direkt från upphovsrättsindustrin som tröttnat på att polis och åklagare inte prioriterar brott mot upphovsrättslagen lika högt som värdetransportsrån och mord.

Och den som vet får förresten gärna berätta för mig på vilket sätt skyddstider på en livstid plus 70 år värnar artisten och främjar skapandet, en död upphovsman har lika stor glädje av inkomster som en död trädgårdsmästare.

Apropå Ipred så har den tydligen gett ökad försäljning av DVD-skivor. Det allra intressantaste är att uppgången kom före införandet av lagen och tydligen så sammanfaller uppgången dessutom med vår-reor och liknande.
En annan intressant faktor i resonemanget är att försäljningen inte har sjunkit sedan DVD-skivor började säljas, däremot har ökningen kanske inte varit lika stor som förväntat.

Kan även meddela en negativ effekt av Ipred, antalet skogs- och gräsbränder har ökat sedan införandet av lagen i Räddningstjänsten Östra Kronobergs område, jämfört med perioden Oktober 2008 till första April 2009. Siffror från lokala affärer i Tingsryd pekar dock på att mängden grillkol, tändvätska och övriga grillverktyg och tillbehör har ökat sedan Ipred trädde ikraft jämfört med månaderna innan införandet. ;)

Intressant

UPPDATERING: Det verkar som att detta inlägget är intressant för STIM. Lite skojigt må jag säga…

Annonser

2 svar to “Tillåt mig småle”

  1. Pierre Eriksson Says:

    Jag vill dra det ett steg längre att den illegala fildelningen inte bara hotar de oetablerade artisterna utan i högre grad de ofödda artisterna :)

  2. Martin a.k.a NPC]Otyg Says:

    Det tänkte jag ju inte på alls, men det stämmer ju!

    ”Jag tror att brott mot upphovsrättslagen innebär också incest.” som en vis man i Lund sa http://www.knappnytt.nu/ShowEpisode.aspx?id=12 (3:08 in) ;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: