Om de inte lyder skärper industrin lagen.

Den här frågan är mycket större än fildelning. Tänk vid ett pedofillarm till exempel – hur ska telekombolagen kunna skydda brottsoffren vid ett sådant? Deras åtgärder innebär att all lagstiftning på nätet sätts ur spel. Profit går före lagen, säger Henrik Pontén till DN.se

DN

Det är häpnadsväckande att någon som påstår sig vara en seriös teleoperatör vill medverka till lagbrott, vilket är innebörden av vad de gör, säger advokat Peter Danowsky juridiskt ombud i första Ipredfallet och företräder skivbolagens intresseorganisation IFPI i Pirate Bay-rättegången.
Det kommer sannolikt få seriösa kunder att tänka över vad Tele 2 är för bolag

SvD

Smaka på ovanstående uttalanden en stund.
Pontén tar till pedofilargumentet och Danowsky kör med att internetleverantören gör sig skyldig till medhjälp.
Nu tar vi detta en gång för alla; Det finns idag ingen lag som säger att internetleverantörer, eller liknande, ska spara uppgifter som knyter person till ip-adress eller motsvarande.

Faktum är att den lagen som reglerar detta säger att sådana uppgifter ska förstöras då de inte längre fyller någon funktion (debitering, kontroll av trafikmängd etc. etc.). Internetleverantörerna utnyttjar alltså inget hål i Ipred, de utnyttjar befintliga lagar och gör bedömningen att Lag om elektronisk kommunikation (tror jag, någon som vet får gärna kommentera) väger tyngre.

Dock så kommer sådana uppgifter att sparas i framtiden iochmed datalagringsdirektivet, och det jag har läst där tyder på att internetleverantörerna kommer få ett nytt ”hål” eftersom man pratade om att uppgifterna ska lämnas ut till ”rättsvårdande myndigheter”. Nu är jag dock så cynisk att jag kommer att anta att någon driftig tjänsteman eller liknande kommer ändra den formuleringen så att även upphovsrättsindustrin kommer kunna begära ut uppgifterna.

Datalagringsdirektivet i kombination med Ipred är förövrigt en ganska spännande historia eftersom uppgifterna man tvingar operatörerna att lagra bland annat är sådant som upphovsrättsindustrin behöver. Alltså kommer man använda en lag vars syfte är att underlätta utredning av grov brottslighet för att sätta dit fildelare.

Stora delar av internet trafiken handlar om illegal fildelning vilket gör den till en viktig inkomstkälla för internetoperatörerna, säger Peter Danowsky.

Vänta lite nu här?
Kan detta verkligen stämma och hur har man kunnat mäta detta egentligen?
För inte så himla längesen hörde vi ju jubelrop eftersom internettrafiken sjönk iochmed att Ipred trädde i kraft, den trafiken som försvann måste ju ha varit illegal fildelning om man får tro upphovsrättens försvarare.
Eller kan det vara så att sänkan kom av andra anledningar? Tillexempel att kunderna fick nog och flydde de lagliga alternativen som en markering mot mediebolagen?

Alla i riksdagen har utgått ifrån att internetoperatörerna är lojala mot lagstiftningen och inte vill medverka till brott. Om Tele 2 intar den här attityden och det följs av andra operatörer blir det en skärpning av lagen i framtiden.

Lojala mot lagstiftningen är just vad operatörerna är, de följer en lag som säger att de inte ska lagra vissa uppgifter längre än nödvändigt…
Med Danowskys resonemang kan vi även anta att samtliga biltillverkare medverkar till brott eftersom deras bilar går snabbare än 120 km/h och kan användas för diverse brott.
Vi får även veta svart på vitt det många konspirationsteoretiker har antagit; lagarna stiftas inte av politiker, de stiftas av industrin.

Nu ska jag vara helt ärlig och konstatera krasst det jag redan konstaterat; upphovsrättslobbyisterna och deras organisationer är ett skrämmande släkte som inte ska tillåtas att ens få vara i närheten av lagstiftning.
Jag upprepar ännu en gång att det finns ingen lag som tvingar internetoperatörerna att lagra uppgifter som knyter namn till ip-nummer. De internetoperatörer som väljer att radera dessa uppgifter begår alltså inget lagbrott, faktum är att de har en lag som säger att uppgifterna ska raderas så fort de inte behövs.
Tilltaget kan ses som att operatörerna inte vill ge privata organisationer med vinstintresse rätten att leka polis, man kan även se det som ett utslag på att de gjort det som upphovsrättsindustrin INTE har gjort nämligen att lyssna på sina kunder.

Intressant, precis som satmaran, Mary, Karl Sigfrid och Farmor Gun.

Kan meddela att jag var trött när jag skrev ovanstående och att Firefox tokkraschade så att jag kom av mig vid ett par tillfällen. Ska även skicka ett tack till Patrick som efterlyste denna postningen :P

Annonser

8 svar to “Om de inte lyder skärper industrin lagen.”

 1. Kraxpelax Says:

  Javisst. Precis. Självklart. Monopolkapitalets raka rör till Dem I Regeringet.

  Land skall med Hot styras!

  Det mäktiga Samhällets inställning till den lilla värnlösa människan präglas av totalt nådlöst illvilligt – RÄTTSHAVERI.

  Bravo, statsministern. Bravo, bravo, bravo.

  – Peter Ingestad, Solna

 2. calandrella Says:

  ”Dock så kommer sådana uppgifter att sparas i framtiden iochmed datalagringsdirektivet, och det jag har läst där tyder på att internetleverantörerna kommer få ett nytt ”hål” eftersom man pratade om att uppgifterna ska lämnas ut till ”rättsvårdande myndigheter”. Nu är jag dock så cynisk att jag kommer att anta att någon driftig tjänsteman eller liknande kommer ändra den formuleringen så att även upphovsrättsindustrin kommer kunna begära ut uppgifterna.”
  Tja, ”rättsvårdande myndighet” skulle väl kunna vara domstolen… Tenkiskt sett lämnas ju 8ppgifterna till domstolen som i sin tur lämnar uppgifterna till de påstådda offren.

 3. Martin a.k.a NPC]Otyg Says:

  Calandrella: Kan ha fel nu, men såvitt jag har förstått så godkänner bara domstolen utlämnande av uppgifterna. Alltså lämnas inte uppgifterna till domstolen, de lämnas till den som begär dem.
  I vilket fall som helst så tror jag att datalagringsdirektivet i sig kan innehålla skrivningar som antingen gör att ISP kan vägra lämna ut uppgifter till APB och liknande om man bara vågar testa det hela.

  Återstår att se hur det blir i verkligheten.

 4. Bengt Svensson Says:

  ”det finns ingen lag som tvingar internetoperatörerna att lagra uppgifter …”

  Det finns en lag som FÖRBJUDER internetoperatörer att lagra uppgifter, och det är lagen om elektronisk kommunikation. Nu finns det en rad undantag som ändå tillåter lagring under viss tid, t.ex. för att kunna upprätthålla service, underlag för fakturerering etc.
  Upphovsrättsindustrin utnyttjar denna lucka i lagstiftningen och kan med hjälp av IPRED göra anspråk på denna information för egna privata intressen.

 5. Martin a.k.a NPC]Otyg Says:

  @Bengt Svensson: Då var jag inte helt ute och cyklade när jag skrev ”Faktum är att den lagen som reglerar detta säger att sådana uppgifter ska förstöras då de inte längre fyller någon funktion (debitering, kontroll av trafikmängd etc. etc.). Internetleverantörerna utnyttjar alltså inget hål i Ipred, de utnyttjar befintliga lagar och gör bedömningen att Lagen om elektronisk kommunikation väger tyngre.” :)

  Tack för kommentaren!

 6. Bengt Svensson Says:

  @Martin-Otyg
  Inernetoperatörerna ”utnyttjar” inte lagen om elektronisk kommunikation, den är skriven för deras kunders skull och för att just operatörerna skall leva efter och respektera den.
  Rent tekniskt har dom ju alla möjligheter till full insyn. Hur skulle det se ut om en operatör hade börjat föra statistik över sina kunders surfvanor och kontakter och börjat sälja addressuppgifter till hugade spekulanter?

  Paket Elektronik:
  Denna grupp handlar hemelektronik över nätet minst 2 ggr per år.
  Medföljer namn, adress och telefonnummer, antal inköp, samt antal besök på branschsidor senaste året.

  Paket Vitvaror, husgeråd, o.s.v, Paket politik: Besök på partiklassade sidor fördelat per parti.

  IPRED utnyttjar en lucka i lagen, nämligen att operatörerna kan göra undantag och lagra uppgifter en viss tid för andra ändamål.

 7. Martin a.k.a NPC]Otyg Says:

  @Bengt: Ok, utnyttjar var ett klumpigt ordval ang. LEK från min sida.

 8. Second Opinion Says:

  Hej,

  jag vill tipsa om en artikel på Second Opinion:

  EG-direktiv kan vara tandlöst för Ipred

  Att Tele 2 väljer att förstöra kundernas användaruppgifter för att stärka skyddet av kundernas integritet och
  stärka Tele 2:s konkurrenskraft, blev en toppnyhet hos de flesta medierna. Vid årsskiftet väntas ett EG-direktiv
  som tvingar internet- operatörerna att spara IP-adresserna bli svensk lag. Men direktivet kan vara tandlöst i jakten på fildelare.

  http://www.second-opinion.se/so/view/383

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: