Svältande kreatörer

Jag kan inte låta bli att kommentera en kommentar till denna bloggposten:

”Och är det fel att som artist tjäna pengar och vara framgångsrik? Uppenbarligen finns det de som gillar Mankell, är det fel att han ska tjäna pengar på det? Men han tillhör undantagen som bekräftar regeln, den breda majoriteten kan inte försörja sig på sitt konstnärskap, och en anledning till det är att det finns de som stjäl deras verk.”

Att den breda majoriteten inte kan försörja sig på sitt skapande tror jag är sant, men att fildelning skulle vara en av de stora anledningarna till detta tror jag inte ett skvatt på.

Vad bygger jag detta antagande på?
Vi kan börja med att ställa oss frågan; hur stor inkomst krävs för att man ska kunna säga att man försörjer sig på den? Jag försörjer mig på ca 8000 kr i månaden just nu. Så jag tar det som ett minimibelopp för stunden och om vi sedan antar att kreatörens verk kostar 150 kronor i handeln så krävs det en försäljning av ungefär 54 exemplar i månaden för att komma upp i minimibeloppet.
Bristen här är att jag inte har tagit någon som helst hänsyn till mellanhänder och liknande. Om vi antar att kreatören bara får hälften av försäljningspriset (mellanhänder och pr tar resten t.ex.) som ersättning så krävs det en försäljning på 108 exemplar på en månad för att komma upp i 8000 kronor.

Så för att komma upp i motsvarande inkomst som en studerande har krävs det att man säljer 108 exemplar, det är ganska många exemplar om man tänker efter. Och tänker man lite till så är knappt 8000kr något att leva på, eller hur?

Mitt exempel ovan är skapat helt efter eget huvud och kan kanske vara sant för en del hobbyprojekt vars uppgift inte är att utgöra huvudförsörjningen.

Vad krävs då för att man ska kunna leva på sitt skapande? Det krävs att man blir upptäckt av någon stor aktör (i de flesta fallen, det finns undantag från denna regeln) som kan pusha en. Det stora flertalet blir aldrig upptäckta en stor aktör och det beror knappast på fildelningen. Det beror på att de stora aktörerna letar efter saker som de kan sälja.

Så jag vidhåller; anledningen till att det stora flertalet kreatörer inte kan försörja sig på sitt skapande beror till väldigt liten del på fildelningen. Den enskilt största anledningen är att de inte går att sälja enligt de stora aktörerna. Och så har det varit ganska länge. Det säger sig självt egentligen; alla kan inte leva på sin kreativitet. Några måste faktiskt ha riktiga jobb också. Så ser verkligheten ut för alla andra, varför skulle kreatörer vara undantagna?

När hörde du tillexempel något nytt på radion som inte lät som allt annat senast?
När köpte du en film av Pakkasjärvi Moviemakers senast?

Och som avslutning 2008 var ett rekordår för SF Bio AB och musikindustrins siffror är inte dystra de heller (hittar dock inte länken nu, någon som har siffrorna lite lätthittade får kommentera). Detta trots fildelning… och cd-brännare… och kasettband… och videobandspelare… och radioapparater… och självspelande pianon…

Intressant

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: