Några argument för Piratpartiet

Mackan Andersson har skrivit ett inlägg där han berättar varför folk som inte är pirater ska rösta på piratpartiet.

Hela Mackans inlägg är läs- och tänkvärt för er som inte känner för att rösta på Piratpartiet. Själv så snodde jag listan som Mackan har i inlägget för att använda de gånger man åker på att motivera varför man tycker att någon ska stödja Piratpartiet (nedan).


Rösta Pirat om du:

1. inte gillar massavlyssning.

FRA-lagen, som infördes 1 januari, innebär att du avlyssnas. All samtalstrafik i telenäten som passerar Sveriges gränser, alla SMS som passerar Sveriges gränser och SAMTLIG Internettrafik (dina bankärenden, vad du handlar på Nätet, vilka du mailar, vilka sajter du besöker) avlyssnas av FRA.

Politiskt hävdas det att det “bara” rör sig om trafik som går över landsgränserna, men när det gäller Internettrafik kan man inte göra den skillnaden. Tekniskt har man löst det så att samtlig trafik avlyssnas, men att viss trafik filtreras bort. Exakt vilken som sparas är naturligtvis hemligstämplad.

I debatten kring FRA-lagen gjordes en uppgörelse att lagen inte skulle införas utan ett antal begränsande säkerhetsinstanser. Ett antal riksdagsmän ändrade sin uppfattning om lagen på grund av detta. Dessa begränsningar är idag inte införda. Lagen som trätt i kraft är den ursprungliga, obegränsade.

Du är redan avlyssnad. Ett antal politiker försöker nu inta “skyll inte på mig, jag röstade nej”-positionen. Det är hyckleri. De röstade “Ja, men…” och sedan har “men” röstats bort.

Om du inte vill bli avlyssnad, inte vill att dina bankkoder, VISAkortsnummer och liknande ska sparas i någon dator som “endast FRA har tillgång till” (yeah, right…) så rösta Pirat. Det är enda sättet att säkerställa att den här lagen rivs upp.

2. Tycker att brott ska utredas av polis, att straff ska utdömas av domstolar och inte av företag.

Brott mot upphovsrätten är just det – brottsligt. Det finns en massa frågor om exakta gränsdragningar där vi kanske inte är överens. Men skit i det ett tag. Och ta till dig detta enda argument:

Polisen ska utreda brott. Domstolarna ska döma.

Sedan 1 april i år är det inte längre så. En implementation av ett EU-direktiv som kallas IPRED (och som brukar översättas “Sanktionsdirektivet”) innebär att privata företag som företräder upphovsrättsinnehavare får bedriva egna brottsutredningar. De kan därefter göra en schablonuträkning och kräva skadestånd, utan någon domstols inblandning. Först om du själv motsätter dig kravet går ärendet till civilrättslig prövning. Och förlorar du där får du stå för samtliga rättegångskostnader också.

I media har emellanåt den här lagen kallats “fildelningslagen”. Det är ett missvisande namn, eftersom fildelning är en teknik, inte ett brott i sig. (Du och jag kan fildela semesterbilder exempelvis, utan att det är brottsligt.) På ett antal bloggar kallas den i stället “hyrsnutslagen”, vilket ligger närmare sanningen.

Tycker du att rättsväsendet är något som Staten ska ha monopol på, inte företag med särintressen, så ska du rösta Pirat.

3. du inte vill bli spårad överallt.

Nästa lag på förslag i övervakningsdebatten är “Telekomdirektivet”. Det innebär i korthet att alla telebolag måste spara samtliga loggar om när, till vem, och varifrån du ringt. Inklusive positioneringsdata. Det här kanske inte låter som en stor grej för dig och det kanske det inte är, enskilt. Men tillsammans med FRA-lagen är detta sista spiken i kistan för den personliga integriteten.

Tidigare har sådan här data inte kunnat lämnas ut med mindre än att du varit misstänkt för ett brott som kunnat ge minst 2 års fängelse i straff. Numera ska Polisen bara behöva fråga efter datan och operatrörerna får inte låta bli att lämna ifrån sig datan.

Antagligen är det inte heller tillåtet för dem att låta bli att lämna ut samma data till IPRED-utredare som frågar.

Men du ska alltså inte bara avlyssnas. Varje rörelse du gör ska övervakas och loggföras. Utan att du är misstänkt för brott. Om du tycker att det är uppåt väggarna (det tycker exempelvis lagrådet) bör du rösta Pirat.


Seså! Läs Mackans postning nu också!

Och för er som säger att Piratpartiet endast innehåller ungdomar har jag en nyhet; vi har medlemmar som är över 60 år…:)

intressant

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: