Eu och barnporrfilter

Läser i SvD att man diskuterar hårdare tag mot pedofiler och barnporr i EU och det ser jag inget fel i, det som däremot får mig att reagera är att man (återigen) diskuterar censur av internet.

Jag har vid tidigare tillfällen skrivit om olika varianter på samma tema, det vill säga filtrering av internet och kommit fram till att det är en dålig idé över huvudtaget. Men bara för debattens skull så kör jag igenom argumenten igen.

Först och främst så kan man bygga spärrfiltret på i huvudsak två olika sätt, jag kan tänka mig mer exotiska lösningar men jag tror inte de fungerar i praktiken, nämligen DNS-filter och ip-filter. Dessa båda skiljer sig åt lite lätt så därför går jag igenom dem.

DNS-filtrering
DNS är ett system av servrar som översätter enkla domän-namn, tillexempel http://www.svd.se, till svåra ip-adresser, 144.63.185.10.
Här kan internetleverantörerna lägga in felaktiga uppgifter som gör att man inte når den servern som man vill besöka, tillexempel så kan http://www.svd.se pekas om från 144.63.185.10 till låt säga 192.71.238.76 (vilket råkar vara en konkurrerande tidning).
Denna metoden blockerar tillgången till ett visst domän-namn, problemet är att man kan kringgå det genom att använda andra DNS-servrar.

IP-filtrering
I fallet med ip-filtrering lägger man filtret på nivån under ip-nummret domän-namnet, man struntar alltså i vilket domän-namn som efterfrågas utan matchar ip-nummret som efterfrågas istället mot spärrlistan. Denna metoden är något svårare att kringgå, men för någon som verkligen vill borde det inte vålla några större problem. Exempelvis så kan man använda proxyservrar utomlands och liknande.

Rent tekniska problem i övrigt
Oavsett metod så finns det andra tekniska problem. Det största problemet som jag ser är att fullt legalt material mycket väl kan ligga på en server tillsammans med barnporren, speciellt om det rör sig om någon form av webbhotell. Om man då blockerar på DNS-nivå så finns en risk att hela webbhotellet blockeras (beroende på hur man har konfigurerat det hela), blockerar man på IP-nivå så kommer definitivt stora oskyldiga delar av hotellet blockeras.
Det är nämligen så att flera domän-namn kan kopplas till samma ip-nummer, men den svarande webbservern levererar olika sidor beroende på vilket domän-namn som efterfrågas.

Naturligtvis finns det en hel hög andra tekniska problem som man kan ta upp, men detta är dom som jag kommer på direkt.

Andra problem med spärrfilter
Ett väldigt typiskt problem med dessa filter är att det hålls hemligt vad det är som spärras av olika anledningar, det innebär att de som beslutar över vad som ska in i filtren får en enorm makt att censurera. Oscar Swartz skrev en bloggpost redan 2007 om det svenska barnporrfiltret och att där finns sidor som inte alls skulle finnas med.
Ett annat problem är att dessa filtren ständigt måste hållas uppdaterade, sidor flyttar och byter namn och så vidare. Detta i sig är en uppgift som sannolikt skulle kunna hålla arbetslöshetssiffrorna i schack.

Men den största risken som jag ser med denna typen av filter är ändå att vi vet inte vilka sidor som hamnar i dem. Man kanske börjar med endast barnporr, sen kanske man går över till andra typer av olagligt material, sen kanske man går vidare till material som ligger i gråzonen, sen kanske man går vidare till allmänt obekvämt material…
Nu kommer jag bli kallad foliehatt, jag vet och jag är ganska van vid det, men detta är enligt mig en tänkbar utveckling. Främst därför att vi vet att bara det svenska filtret har haft tveksamma blockeringar i sig, om man då ska göra ett sameuropeiskt filter (vilket jag tycker det låter som att man planerar) då kommer detta bli väldigt omfattande, och ju större mängd desto svårare blir det att överskåda. Och ju fler som i praktiken får rätten att lägga in blockeringar, desto större är risken att oskyldiga sidor hamnar i spärren.
Att listan dessutom, sannolikt, kommer vara sekretessbelagd innebär att utomstående granskning av den hindras. Man får helt enkelt lita på att de som sammanställer och uppdaterar listan sköter sitt jobb, och tyvärr så tror jag inte att alla kommer sköta sitt jobb.
Och slutligen; eftersom man antagligen får en snygg sida som upplyser en om att sidan man vill besöka är olaglig så kommer majoriteten att välja att inte anmäla felaktiga blockeringar.

First they came for the hackers.
But I never did anything illegal with my computer,
so I didn’t speak up.

Then they came for the pornographers.
But I thought there was too much smut on the Internet anyway,
so I didn’t speak up

Then they came for the anonymous remailers.
But a lot of nasty stuff gets sent from anon.penet.fi,
so I didn’t speak up.

Then they came for the encryption users.
But I could never figure out how to work PGP anyway,
so I didn’t speak up.

Then they came for me.
And by that time there was no one left to speak up.
(originalet)

Intressant

Annonser

2 svar to “Eu och barnporrfilter”

  1. Dan Says:

    så tomt i kommentar delen till din blog så kände mig manad att skriva något.vad du beskriver är min verklighet…..bor i uk och studsar ofta? på filter och censur (hur lät det där…värsta skurken…)sidor man inte har kunnat läsa?t.ex.carl bildts blogg på 3g telefonöver 18 år (telefonen hade BT bolags filter aktiverat)försökte 3 gånger att få bort spärren men nix.wikipedia ett par sidor:den mest kända är nog saxxons? skivomslag med en naken tjej(inget kön visat) i samband med wikipedia UK ”blocken” för några månader sedan som gjorde att det inte gick att editerar wiki effektivt från uk.wikipedia sida om hentai eller vad det heter, blockad. jheidbrink hade en kommentar som nämnde det och jag försökte kolla vad koncepted innebar.vissade sig då att alla proxytjänster är också spärrade….mao allt som kan användas för att gå runt filtret.snart kommer nog bara en site att finnas kvar på internet åtkommlig….en sita med telletubbis fast förstås utan tinkywinky då han ju kanske är gay…..man kan ju inte vara nog försiktig….Dan

  2. Martin a.k.a NPC]Otyg Says:

    Ett bra vittnesmål på hur dåligt filtrering funkar i praktiken och hur svårt det är att få bort felaktiga blockeringar. Tack för kommentaren! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: