En snabbis om fildelning

Snackade lite om fildelning igår med en familjemedlem och det verkade som att vi var ganska överens. Det är inte fildelningen enbart som gör att fysiska skivbutiker slår igen, något som stöds av att försäljningen hos CDON ökade förra året. En annan sak som vi trodde påverkade de renodlade skivbutikerna är att varenda bensinmack och större affär säljer cd-skivor. Enda anledningen då att gå till en renodlad skivbutik är möjligen om man vill ha tag på en lite mer ovanlig skiva.

IDG har kollat upp de lagliga alternativen på film-sidan och konstaterar att tjänsterna inte är speciellt bra, vilket även är min bedömning av läget. För det första så har de flesta DRM som innebär att filmen endast kan spelas upp på en enda dator, vilket kan leda till problem för vissa. Tittar man på PC för Allas genomgång så kräver samtliga testade tjänster Windows i någon form vilket stänger ute en stor del av kunderna. Men den största nackdelen med de lagliga alternativen är fortfarande utbudet. I PC För Allas test hade den bästa tjänsten ett utbud på 2000 titlar.

Nu tog PC För Allas test endast upp tre tjänster, men många av de lagliga alternativen jag har testat har antingen fallit på skralt utbud eller att filmerna har krävt Windows Media Player pågrund av DRM-skydd.

”Det går inte att konkurrera med gratis” har vi hört några gånger, men det är inte där problemet ligger i majoriteten av fallen. Problemet är att ingen vill betala för något som inte funkar!

Kan alla mediebolag samla sitt utbud på en och samma sida så har vi kommit en bit på vägen, om mediebolagen sedan släpper den paniska fildelningsrädslan och tar bort sina DRM-skydd och lägger upp filerna i format som har brett stöd på alla plattformar så är kriget nästan vunnet. Om man sedan går ett steg till och lägger sig på en prisnivå som motsvarar priserna hos videouthyrarna så är saken löst.
Det finns nämligen ingen anledning att ta samma pris för en DVD som man säljer som man tar för en fil som användaren kan ladda ned.

Den dagen ovanstående är uppfyllt, d.v.s. att de lagliga alternativen erbjuder ett brett utbud som fungerar även för oss som inte kör Windows till ett rimligt pris då kommer jag sluta ladda ned. Den dagen jag slipper se en skylt som säger att den som kopierar filmen förtjänar spöstraff på en film jag köpt så kommer jag sluta ladda ned och den dagen cd-skivan jag har köpt går att spela upp i datorn och kan konverteras till ett format som min bärbara mediespelare fixar utan en massa handpåläggning så kommer jag sluta ladda ned.

Det handlar inte om gratis, det handlar om att kunna använda det man betalar för och det handlar om att slippa bli behandlad som en brottsling när man använder det man köpt. Ska det vara så svårt att begripa?

Mediebranschen har haft minst tio år på sig att erbjuda lagliga alternativ som fungerar, de har misslyckats med detta kapitalt och den som tror att Ipred kommer skynda på utvecklingen är mer än lovligt naiv.

Intressant

Annonser

2 svar to “En snabbis om fildelning”

  1. Sophy - What U See Is What U Get Says:

    o när ska dom sänka biobiljettpriserna, cd/dvd priserna så folk har råd att gå på bio o köpa film/musik? Det har gamarna inte tänkt på nä.

  2. Connyt Says:

    Mycket bra skrivet. Håller med om allt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: