Hur ska dom ha det egentligen?


Vaknade till nyheten om att SÄPO återigen ska få handla i FRA-shopen, allt enligt ett förslag som sannolikt kommer framöver.

Detta innebär att FRA’s spaning kommer att, i särskilda fall, riktas in på trafik mellan Svenskar. Något som man under hela hösten har sagt inte kommer att ske.
Det verkar dessutom som att de femton punkterna som var en ”stor vinst” för kritikerna har förpassats till det runda arkivet.

SÄPO kommer dock bara få tillgång till FRA’s spaning vid misstanke om grov brottslighet och då kommer det hela prövas i domstol i förhand. I höstas menade Ingvar Åkesson att kravet om brottsmisstanke var en omöjlighet vid signalspaning eftersom det handlade om ”äpplen och päron”.

Min fråga är då; varför räcker inte de möjligheterna SÄPO har till avlyssning redan idag?

Min åsikt är dock fortfarande att FRA ska läggas ner helt, spaning som rör militära hotbilder ska skötas av MUST och inrikes angelägenheter ska skötas av SÄPO och Rikskriminalen. Vi behöver inte en myndighet som verkar i en gråzon mellan det civila och militära i min mening.

Jag hoppas innerligt att de kritikerna till FRA-lagen som fanns i höstas tar av sina skygglappar nu och hjälper till att rösta igenom motionen om upprivande. Uppgörelsen ni gick med på i höstas är stendöd nu och ni blev blåsta så det visslade om det.

Andras röster om ämnet
Mark Klamberg
Henrik Alexandersson
Opassande kommenterar FRA lite snabbt, men mest Ipred
Scaber Nestor
Michael Gajditza (som även har ett inlägg om Ipred från någon som inte vågar skriva ut sitt namn pågrund av rädsla för reprissalier)
Tomas Lidholm
SVT
SvD
Nyheter24

Intressant

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: