Spelutredningen och beslagtagna datorer

Spelutredningen innehåller ett förslag om att man på statlig nivå ska begränsa tillgången till utländska speltjänsternätet. Hur begränsar man då denna tillgången, jo genom att staten tvingar internetleverantörerna att blockera vissa sidor.

Det verkar dock som att många av de tyngre remissinstanserna har sågat detta förslaget helt, och i SvD kan man läsa kommentarer från läsarna och endast två kommentarer verkar vara positiva. Jag håller dock inte alls med de båda kommentatorerna där den ena säger att blockering av spelsiter inte handlar om yttrandefriheten utan om att skydda unga från skulder och den andra menar att det är dags att rensa på internet så att alla kan trivas där.

Den senare kommentaren tycker jag i sig själv är direkt farlig, om alla ska trivas på nätet hela tiden så kommer all form av ”obekvämt” material att blockeras och frågan är då vem det är som beslutar vad som är ”trivsamt”? Vi har tidigare sett att det frivilliga barnporrfiltret har innehållit sidor som inte alls innehållit barnporr, och ett filter som ska blockera ”otrivsamt” innehåll kommer antagligen att göra samma sak. Jag har tidigare varit inne på detta spåret, men faktum kvarstår; ofta behöver man tillgång till ”obekväma” sidor av olika anledningar, mycket av det som finns på ”obekväma” sidor kan man läsa sig till i böcker och böcker censureras inte? Mig veterligen så kan man låna Mein Kampf på vissa bibliotek för att ta ett exempel.

Det som många nog missar när det kommer till censurering av internet är att har man väl tagit det första steget så är det lätt att fortsätta, man börjar med barnporr, går över till utländska speltjänster och vad kommer nästa steg att bli? Det vet vi inte, och utan insyn i den statliga spärrlistan kommer vi inte märka det hellet förräns det är försent.

Frågan vi kan ställa oss är om vi vill ha ett samhälle där censur är en del av vardagen? Och om vi censurerar internet, vad hindrar oss då från att censurera annat också? Fundera lite över det, varför ska vi begränsa oss till internet och utländska spelsiter?
Nästa fråga är den jag redan ställt, vill vi ha ett samhälle där en kostymnisse tar besluten om vad som är tillåten information och vad som inte är det?

Att dessutom påstå att internet är ett forum där man får göra vad man vill stämmer inte, sidor som riktar sig till svenskar faller under svensk lag och om personerna som driftar det hela befinner sig i sverige så kan de ställas inför rätta. Så att säga att internet är helt laglöst stämmer inte.

Om blockeringen av utländska spelsiter går igenom så har regeringen tagit ett mycket farligt steg, ett steg som bara kan leda till en fortsatt utveckling av det som kommer bli den demokratiska diktaturen Sverige där kartläggning och censurering är en del av vardagen. Är det ett samhälle vi vill ha?

Och nu till något som jag är väldigt splittrad över, nämligen beslag av journalisters (och även läkare och advokaters) datorer. Å ena sidan så kan det finnas uppgifter som är skyddade på dessas datorer, precis som det tidigare har gjort i dokumentskåp och liknande, som polisen inte får ta del av pågrund av källskydd och sekretesslagstiftningen.
Men att helt och hållet freda dessa yrkesgruppers datorer och säga att polisen inte får ta dem i beslag och genomsöka dem känns på motsvarande sätt fel det också. Det blir lite som att säga att polisen inte får göra en husrannsakan hos en journalist, läkare eller advokat därför att han kan ha handlingar liggande framme som är skyddade.

Jag är som sagt väldigt splittrad i denna frågan, just för att det är en väldigt komplex situation. I fallet med läkare kan man nog utgå från att en dator som finns i det privata hemmet inte innehåller känsliga uppgifter, men att en på arbetsplatsen gör det. Detsamma kan man nog anta om en advokats dator. Men en journalist, och speciellt om det är en frilans, kan mycket väl ha skyddat material på sin dator i hemmet.

Å andra sidan så är jag av åsikten att har man känsligt material på sin dator så ska detta skyddas med kryptering oavsett om man har rent mjöl i påsen eller ej. När de känsliga uppgifterna fanns i pappersform var det ganska enkelt att skydda dessa för obehöriga, det var bara att låsa in dem i ett säkerhetsskåp. När filerna blir digitala blir hela situationen komplex, för det första så är datorer stöldbegärliga, och även fastlåsta datorer kan stjälas om förövaren har gott om tid på sig.
USB-minnen och bärbara datorer försvinner dagligen. Sedan har vi hela kedjan av virus och trojaner som kan lägga beslag på filer som verkar intressanta.

Som sagt, jag är splittrad om det hela… Å ena sidan så håller jag med om att polisen inte ska få tillgång till vissa uppgifter, men å andra sidan så tycker jag att det är fel att helt freda vissa yrkesgruppers datorer från brottsutredningar då datorer kan innehålla uppgifter som är direkt avgörande för utredningen.

Intressant

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: