Lösa funderingar om flygtid och luftförsvar

Michael Gajditza ställde upp ett intressant exempel tidigare idag där han angriper terrorist-argumentet som FRA-förespråkarna använder frekvent.

”Antag att man, mot förmodan, med hjälp av FRA-lagens bestämmelser om signalspaning skulle få reda på att två stycken tvåmotoriga Cessnor lyft från Örebro flygfält fyllda med sprängmedel och att deras mål var Kaknästornet och Riksdagshuset i Stockholm.
Återstående tid innan de är framme är, då meddelandet tolkats klart, 18 minuter.

I det läget är det bara att sätta sig ned och vänta på smällen eftersom huvudstaden saknar luftförsvar.”

Jag kunde inte låta bli att räkna lite på när jaktflyg från någon av Sveriges tre flygflottiljer skulle kunna vara på plats för att plocka ned de två Cessnorna. Resultaten låg strax över tjugo minuter.

Nu efter middagen så kom jag på att hela situationen är ännu mer komplex. För det första så kan vi utgå från att luftförsvaret måste skjuta ned de båda flygplanen (folk som flyger flygplan fullspäckade med sprängmedel är antagligen inte speciellt rädda för att dö) på långt avstånd för att inte riskera de egna flygplanen.

Vidare så måste man möta de ”fientliga” planen på ett ställe där risken för skador på marken är minimal.

Om vi då tänker oss att man gör samma arrangemang på Rosenbad som man har på Vita Huset, nämligen luftvärnsrobotar så har vi löst problemet med flygtiden för jaktflyget. Men att skjuta en luftvärnsrobot mot ett flygplan över tättbebyggt område är ingen vidare bra idé. Sannolikt skulle lika många personer skadas och dö av splitter och nedfallande flygplansdelar om man sköt ner planen som om man lät dem träffa sina respektive mål.
Alltså är även detta en dålig lösning på ett teoretiskt problem…

Oavsett om huvudstaden har ett luftförsvar så måste planen stoppas redan innan, eller precis efter, de lämnat startbanan. Gör man inte det så måste man få ner dem på en säker plats, och väljer piloterna ”rätt” flygväg så kan detta bli mycket svårt. Sedan kan jag faktiskt tänka mig att det hela kompliceras ännu mer av lagar som reglerar militärens stöd och våldsanvändning i civila sammanhang.

Komplicerat sa Bill…

Annonser

4 svar to “Lösa funderingar om flygtid och luftförsvar”

 1. robert Says:

  inte att förglömma!pansar regemente på gotland, det är nödvändigt det. ;)

 2. Martin a.k.a NPC]Otyg Says:

  Ryssen kanske kommer med amfibiestridsvagnar ;)

 3. robert Says:

  genom finland!nej gotland har inget försvar som inte en skvadron UAVs har lösningen på ;)

 4. Martin a.k.a NPC]Otyg Says:

  Tror inte ryssen kommer genom Finland, det är för förutsägbart… De smyger igenom Europa och invaderar oss via Öresundsbron :)Eller så bara ignorerar man Gotland helt och slår direkt mot fastlandet, när väl det är slaget så kan ju Gotland kapitulera bäst dom vill ;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: