Alla dessa lösenord

Aftonbladet har en hyfsad artikel om att skapa bra lösenord i dag, tyvärr så skriver man väldigt lite om olika sätt att skapa bra lösenord på. Istället riktar man in sig på det vanliga att hackers är onda typer som vill åt ditt kontokortsnummer och att det finns program som kör igenom manipulerade ordlistor. Och jag håller inte riktigt med om att ett riktigt bra lösenord ska vara minst åtta tecken, jag vill sätta den gränsen runt tio eftersom åtta tecken har varit en gräns man pratat om de senaste tio åren. Får se om jag återkommer med lite (teoretiska) siffror över hur starkt ett åtta teckens lösenord är.

Själv så håller jag endast två lösenord, och två pinkoder, i huvudet. Resten förvarar jag i programmet password safe som ligger inlagt på usb-stickan i nyckelknippan (och sedan finns ett antal backuper också). Fördelen är att jag då utan problem kan skapa säkra lösenord på många tecken utan att behöva lära mig dem, nackdelen är att någon som snor mitt usb-minne bara behöver forcera ett lösenord för att komma åt samtliga mina lösenord. Och utan backuprutiner innebär dessutom en förlorad usb-pinne att alla mina lösenord är borta.

Men jag tycker ändå att fördelarna med att använda ett lösenordskassaskåp överväger nackdelarna. Mest för att man på ett enkelt sätt kan ha obegränsat antal säkra lösenord till alla sidor som kräver registrering, kruxet är när man behöver logga in fysiskt på en dator (skola, arbete t.ex.) eftersom man inte kan starta programmet innan man loggat in. Men det löser man genom att lära sig det lösenordet också.

Det var allt för idag tror jag bestämt. Nu ska jag duscha efter träningspasset.

(Intressant)

Annonser

2 svar to “Alla dessa lösenord”

  1. calandrella Says:

    Aftonbladet borde haft med ett till tips: Svara inte på enkäter om vad för slags lösenord du har! Istället hade AB just en sådan enkät…

  2. Martin a.k.a NPC]Otyg Says:

    Haha, det tänkte jag inte ens på :DEnkäter är väl en sak, däremot har jag sett några ställen på nätet där man kan få ett utlåtande om hur bra ens lösenord är… Och sådana tester bör man vara försiktig med.PTS har en sådan där man klart och tydligt säger att man inte ska klistra in sitt lösenord i rutan, men man ska testa något som är uppbyggt på samma sätt vilket är en ganska bra uppmaning. Sen att testet i sig funkar sådär är en annan sak (jag fick underkänt på ett lösenord som var 30 tecken långt bara för att det inte innehöll någon siffra t.ex.).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: