Om Ipred går igenom

Imorgon ska beslut tas om filjägarlagens vara eller icke-vara, jag vill vara optimistisk och intalar mig själv att tillräckligt många i Rosenbad har insett att detta är en genomrutten lag, oavsett vad man anser om den illegala fildelningen.
Tyvärr så tror jag inte att verkligheten är med min förhoppning överensstämmande…

Så vad göra när lagen går igenom?
Jag har funderat ut några olika varianter man kan använda för att, efter att lagen trätt i kraft, bevisa att det är en dålig lag. Det mest självklara är naturligtvis att samla ihop alla kravbrev som kommer att komma och posta dem till riksdagsledamöterna för att visa vilka som fick rätt.

Ett annat är att göra som Svensk Myndighetskontroll sa i höstas (jag hittar inte det aktuella inlägget) att frivilligt se till att bli pilotfall.

Det alternativet jag kom fram till är det som frestar mig mest, att fixa en skärmdump som ”bevisar” att en nedladdning av något som jag har gjort har skett från regeringskansliet eller valfri annan organisation som ställer sig bakom hyrsnut-samhället och sedan löpa linan ut (och förlora med stor sannolikhet). Bara för att visa på vilka brister som finns i lagen. Jag är riktigt sugen på det.

Hursomhelst, om utfallet i riksdagen imorgon blir det förväntade så har våra folkvalda med all önskvärd tydlighet bevisat att de skiter högaktningsfullt i kritiska röster och väljer att lägga sig på rygg för privata intressen.

Att påstå att de sakerna vi kritiker till Ipred säger är skrämselpropaganda och fantasier som baseras på att vi inte vill betala för oss är att klä sig i en dumstrut, att se exemplen från andra länder där liknande lagar har stiftats är inte svårt det är bara att läsa tidningarna.
Att påstå att exemplen från andra länder inte går att applicera på Sverige är också direkt korkat. Förvisso kanske man har en chans att vinna ett fildelningsmål i domstolen, men om jag ställs inför valet att betala 10k inom två veckor och att riskera 50k plus rättegångskostnader om jag förlorar i domstol då är sannolikheten hög att man väljer 10k och glömmer det hela. Eller är det bara jag som tänker så?

Att dessutom komma och påstå att man inför Ipred för att inte kriminalisera en fildelande generation är ett direkt hån!
”Vi vill inte kriminalisera fortkörning, därför låter vi Trafikskadades Riksförbund ta över hastighetskontrollerna och de får fria händer att sätta och driva in skadestånden vid fortkörning” hur låter det? Skulle någon kunna tänka sig att fälla det uttalandet?

Jag ser hellre att polisen knackar på min dörr och gör en utredning om mig än att Ifpi skickar ett brev till mig med ett erbjudande jag inte kan tacka nej till, så enkelt är det. Brott SKA utredas av polis och åklagare, inte av privata aktörer som har ett vinstintresse.

Svårare än så är det inte…

Andra som skriver om Ipred:
Farmor Gun, Christian Engström, och Lars-Erick.

Intressant

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: