EU är rätt spännande att fundera över

Datalagringsdirektivet har fått grönt ljus av EG-domstolen nu. Irland anmälde ministerrådets ja till datalagringsdirektivet till domstolen eftersom man ansåg att beslutet togs på fel grunder då frågan hanterades som att den handlade om den inre marknaden. Iochmed detta behövdes inte en kvalificerad majoritet för att förslaget skulle gå igenom.

Irland hävdar i sin anmälan att datalagringen handlar om en polisiär och juridisk fråga, vilket innebär att alla medlemsländer måste vara eniga för att förslaget skulle fått ja. EG-domstolen menar dock att den inre marknaden riskerar att snedvridas om de olika länderna har olika krav på datalagringen, vilket gör att frågan ska behandlas som något som rör den inre marknaden och att beslutet från ministerrådet alltså togs på rätt grunder.

Är det någon mer än jag som tycker det låter märkligt att datalagringsdirektivet, som ska hjälpa polisen att utreda grova brott, inte ses som en polisiär och juridisk fråga?

”Domstolen konstaterar att direktivet till största del handlar om hur den inre marknaden fungerar”, skriver rätten.

Hm, förvisso så kan detta mycket väl stämma. Men jag tycker ändå att ett direktiv som ska användas för brottsutredande ändamål ska behandlas som en polisiär fråga, även om det påverkar den inre marknaden. Men det är väl jag som är korkad som vanligt…

Fast i ljuset av detta känns det inte så underligt att vissa saker diskuteras på ”ologiska” möten i EU.

Intressant
HAX, Mårtensson, Hanna Wagenius, Frihet fildelning&feminism

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: