Rejäl huvudvärk

FRA-motståndarna är tydligen inte alls upptagna med Ipred, vilket vissa tycks tro.
I söndags skrev Riksdag och Departement om att tilläggen till FRA-lagen kritiseras av alliansledamöter.

Det känns som att de är lite väl sent ute nu, de hade chansen i somras att inte vika sig och ge sitt stöd åt den trasiga lagen. Detta gjorde dom och den trädde i kraft innan tilläggen var klara.

Nu är tilläggen i princip klara och vi har en pest-eller-kolera-situation, antingen röstar man ja och sminkar grisen eller så röstar man nej och låter grisen vara osminkad.
Det som stör mig en hel del är att man lägger krutet på ”själasörjande samtal”, visst ska sådana samtal skyddas men varför finns det inget undantag som gäller vanliga medelsvenssons?
Ingen behöver svara på den frågan eftersom svaret är ganska självklart ”Då finns det ingen trafik att spana på”.

Aftonbladet har en debatt-artikel signerad Anna Petersson, Mikael Nilsson, Jon Karlung, Mark Klamberg där man återigen går till hårt angrepp mot lagen. Och jag blir inte annat än glad över att se att motståndet fortfarande lever och frodas.

Apropå FRA så kommenterar försvarsminister Tolgfors Mona Sahilns chatt i ämnet.

”Men för det andra att det inte är givet att socialdemokraterna kommer att rösta emot kommande förslag om förstärkta integritets- och rättssäkerhetsåtgärder gällande svensk signalspaning. “Är det dåligt så river vi upp lagen”, säger hon. Följaktligen är detta inte givet. En bedömning skall först göras. Det är en betydande förändring jämfört med i somras.”

Detta svaret tolkar i alla fall jag som att (S) kommer att hjälpa till att skyffla på sminket, det är bara en liten känsla jag har. Sedan kan jag inte hjälpa att störa mig på att många politiker inte tillåter kommentarer på sina ”bloggar”.
Min personliga åsikt är att en blogg utan kommentarsfunktion inte är en blogg…

Hos SR-Ekot, DN och NyTeknik läser jag att backup-band inte ska omfattas av offentlighetsprincipen.

”Huvudskälet är att de kan innehålla privata brev och ”myndighetsinternt arbetsmateria”, såsom tjänsteanteckningar, vilka normalt inte omfattas av offentlighetsprincipen.”

Men man har ju från regeringshåll hört att e-mejl är att betrakta som vykort och därför är fritt fram att läsa för den som vill?
För att vara lite seriös, ”innehålla privata brev” går att åtgärda genom att förbjuda privat korrespondans. Tjänsteanteckningar är en annan sak, men det kan man ju åtgärda med en lag som säger att om den som begär ut backupbanden stöter på material som normalt inte omfattas av offentlighetsprincipen så ska dessa uppgifter förstöras (detsamma kan omfatta privata mejl).
Liknande formuleringar funkar ju FRA, varför ska den inte fungera för tidningar och liknande?

Det är rejält påväg utför med demokratin just nu och jag får huvudvärk bara av att tänka på det…

Anders Widén har en fin dikt hos sig.

Opassande tar en titt på hur synen på upphovsrättsbrott har ändrats från att palla äpplen till samhällsfarlig verksamhet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: