Israel och diplomater

SvD skriver att Israelisk militär öppnade eld mot en kortege med diplomater i Gaza. Jag har sett kommentarer om att elden riktades i luften och inte mot kortegen, vilket enligt kommentatorerna innebär att eldöppnandet inte är något att bry sig om och att SvD’s rubrik bara är sensationsjournalistik.

Dom som gjort militärtjänst får lära sig att varningsskott aldrig riktas mot målet, varningsskott går i luften eller i marken för att markera att nästa steg är verkanseld. Således är ett varningsskott i luften en aggressionshandling och ett hot om att verkanseld kommer att användas.

Som föredetta sjukvårdare så fick vi inbankat att vi endast fick öppna eld om vi blev beskjutna eller om eld riktades mot någon som vi skulle ta hand om. Ett varningsskott hade varit tillräckligt för att vi skulle få besvara elden, just för att ett varningsskott är ett löfte om eldöppnande. Svårare än så är det inte.

SvD skriver vidare att man vid en Israelisk gränspostering ville genomsöka fordonen. Diplomatbilar är normalt sett fredade, precis som ambassadörer och ambassader.

Nu kan man ju bara hoppas på att Israels ambassadör i Sverige blir uppkallad till UD för ett samtal om det hela, hade det hänt i vilket annat land som helst så hade reaktionen blivit sådan.
Vissa länder skulle tillochmed ta ett sådant agerande som en krigshandling…

Jag anser fortfarande att FN ska placera en fredsframtvingande styrka i området för jag tror inte att stridigheterna kommer upphöra, och en fredsbevarande styrka tror jag är för klent.

Andras intressanta kommentarer om det hela:
Scaber Nestor
Jinge
Valgeirsson

Aftonbladet har en artikel om det hela också.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: