Ifpi slår till igen och lite annat

Copyriot har tittat igenom Ifpi’s Digital Music Report 2009, precis som några andra. Skillnaden är att Rasmus tar en titt på hur förra årets rapport såg ut.

Ifpi’s rapport innehåller en del intressanta saker, t.ex. denna uppgiften:

”Yet generating value in an environment where 95 per cent of music downloads are illegal and unpaid for is still the biggest challenge for music companies and their commercial partners.”

Musikindustrin drar alltså in pengar på internet, trots att 95% av nedladdningarna av musik är illegala. Nu är detta stycket lite spännande i sig själv, men om man fortsätter läsa så kommer man fram till att siffran 95% egentligen ska vara 17-20%…

En annan sak som framkommer ur Ifpi’s rapport är att man säger att ett nedladdat exemplar aldrig har setts som ett förlorat köp. Detta måste vara en riktig nyhet, eftersom det är just detta antagandet man har flaggat med i princip hela tiden.

Jag har börjat fundera över varför Ifpi, och liknande lobbyorganisationer, får sprida sitt budskap utan minsta kontroll från de som mottager det. Nu kanske man faktiskt gör kontroller, men jag är tveksam till det. Det verkar inte som det när man läser tidningsartiklar och liknande där Ifpi får komma till tals.
Ett av exemplen borde vara ”Det finska exemplet”, som dyker upp lite titt-som-tätt.

Opassande och Erik Hultin har även dom kommenterat Ifpi’s rapport.

Klara skriver om hur det är att vara kvinna i Piratpartiet, ett mycket läsvärt inlägg imho.

Svensk Myndighetskontroll kommer med en skrämmande kommentar om förslaget på förändringar i grundlagen. En av de skrämmande delarna är

”20 § Följande fri- och rättigheter får, i den utsträckning som medges i 21–24 §§, begränsas genom lag:

3. skyddet mot intrång som sker i hemlighet eller utan samtycke och i betydande mån innebär övervakning eller kartläggning av den enskildes personliga förhållanden (6 § andra stycket).”

Det verkar som att man ska modifiera grundlagen så att inmarschen i storebrorssamhället kan gå lite snabbare och snyggare, kanske med tyska marschsteg anno -33?

Nu ska jag ut i snön och springa en runda till ett av de otippade banden i min musiksamling; Beastie Boys.
Synd att man inte kan se denna underbara video medans man springer, och vilka har inte kört robotdansen minst en gång?

Uppdatering: En polare skickade just världens ”bästa” kommentar om FRA-lagen till mig: ”Att få sina mail tjuvlästa är lite som att inte helt frivilligt få något avlångt i daimen, med undantaget att arslet för eller senare slutar göra ont.”
Ganska brutalt, men… ja…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: