Kommentar till FRA-signaturen en självpåtagen dumstrut

Markus Svensson, ledarskribent på Smålandsposten, har skrivit ett inlägg om att han tycker att journalistförbundets e-mail signatur är en självpåtagen dumstrut.
Han argumenterar varför det är så, och jag tänkte bemöta detta precis som Calandrella och Scaber Nestor.

”Jo, att ikraftträdandet av lagarna visserligen gäller från 1 januari 2009 men att bestämmelsen om skyldighet för operatörerna som äger tråd att överföra signaler till samverkanspunkter ska tillämpas först den första oktober 2009.”

Min tolkning av detta är att, precis som Markus skriver, operatörerna blir skyldiga att koppla in kablarna till samverkanspunkterna den första oktober. I höstas förekom det dock uppgifter om att FRA har spanat i kabel i mindre utsträckning tidigare (såvitt jag förstod det då så handlade det om specifik spaning), alltså kan viss kabelspaning har körts igång redan den förste januari.
Att Journalistförbundet väljer att publicera sin signatur när lagen träder ikraft, trots att själva spaningen inte gör det, ser jag dessutom som ett smart drag då man upplyser folk om läget innan det är ”försent”.

Nästa stycke Markus tar upp citerar jag inte, då det är ganska långt, men det handlar om de nya reglerna som ”högst troligt ha trätt i kraft” när samverkanspunkterna är klara.
De femton tilläggen kommer sannolikt att träda i kraft, därför att ingen i riksdagen vill begå politiskt självmord genom att rösta ned dem och därmed behålla den gamla lagstiftningen.

”Det är mycket pinsamt av Journalistförbundet att skylta med sin okunnighet och genom sin kampanj skapa en bild av att en svensk civil myndighet ägnar sig åt massavlyssning. I själva verket rör det sig om en hårt reglerad och avgränsad signalspaningsverksamhet underställd en rad kontrollorgan.”

Om det inte handlar om massavlyssning vill jag se definitionen av avlyssning, att kopiera _all_ trafik är per definition massavlyssning även om trafiken inte når någon människa. Som ett exempel; om jag kopplar en bandspelare till samtliga anslutningar i närmsta telefonstation så är det avlyssning även om jag slänger bandet utan att lyssna på det.
Lagen som trädde ikraft första januari är inte hårt reglerad, de femton tilläggen innehåller en hel hög med undantag på formen ”om det inte är av synnerligen vikt för verksamheten” och ”i brådskande fall”. I brådskande fall behöver man inte söka tillstånd förrän efteråt, om då tillståndet inte beviljas ska informationen förstöras. MEN olyckan är redan skedd.

Liten utvikning
En annan intressant sak med lagen är att det tydligen är skillnad på Svenskar och Svenskar. Man får inte spana på trafik mellan personer inom Sverige (märk väl ”får inte” är inte lika med ”kan inte”), men kommunikation mellan Svenskar där den ena parten är i utlandet är lovligt byte.

Att dessutom metoden som FRA ska använda har bevisats vara ineffektiv upprepade gånger verkar inte spela någon roll över huvudtaget.

”Ponera att någon journalist faktiskt skulle granska dessa verksamheter och följa upp hur den nya lagstiftningen faller ut och samtidigt använder sig av Journalistförbundets kampanjsignatur? Vem skulle ta en sådan person på allvar?”

Ponera att någon journalist som från starten har höjt FRA-lagen till skyarna skulle granska dessa verksamheter och följa upp hur den nya lagstiftningen faller ut, vem skulle ta en sådan person på allvar?

Annonser

2 svar to “Kommentar till FRA-signaturen en självpåtagen dumstrut”

  1. Michael Gajditza Says:

    Hej!Notera att Sten Tolgfors just har startat en blogg som kan bli ett intressant forum framöver för diverse diskussion och markering av att FRA frågan i högsta grad lever.Här är adressen:http://tolgfors.wordpress.com/

  2. Martin a.k.a NPC]Otyg Says:

    God middag!Tackar för tipset!Är alltid intressant att följa politikers bloggar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: