Slut på ip-adresser, rensning av Youtube och lite annat

Läser hos Ekot att ip-adresserna börjar ta slut på Internet. Första gången jag hörde/läste om detta måste ha varit någon gång i början av 2000-talet, men det verkar inte ha hänt så himla mycket för att åtgärda problemet. IPv4 (standarden som används idag) innehåller ungefär 4,3 miljoner adresser varav en hel del är reserverade och en del inte kan routas över internet eftersom de ska användas i lokala lan. Allt fler saker kopplas som bekant upp mot internet, så att ip-adresserna börjar ta slut är kanske inte så underligt.

Det jag tycker är väldigt underligt är att arbetet med att införa IPv6 inte har gått snabbare, att adressrymden har börjat sina är ingen nyhet som sagt. Visst behöver en del nätverksutrustning bytas ut helt, men till stora delar tror jag att problemet med uppgraderingen kan lösas i mjukvara (jag tror det, är det någon som vet så får ni gärna berätta det).

Hursomhelst så bör man tänka efter och utnyttja de lärdomarna man har tagit av IPv4-cirkusen. 3,4*10^38 adresser är en jävla massa rent ut sagt, men det är fortfarande ett ändligt tal. Alltså bör man tänka efter både en och två gånger innan man kopplar upp en grej mot nätet med ett publikt ip-nummer, i många fall behöver inte saken ha ett routbart nummer utan funkar bra med ett internt.
Samma sak gäller hos företag och liknande, många gånger behöver inte varenda dator i byggnaden ha ett routbart ip-nummer.

Nog om det nu och över till att Youtube utför en storrensning och rensar bort allt innehåll från Warner.

Anledningen verkar vara att Warner inte var villiga att acceptera den ersättning Youtube erbjöd för de gånger någon tittade på ett klipp med någon av Warners artister. Bolagen som har avtal med Youtube får dels en procentsats av annonsintäkterna och dels en liten slant varje gång ett klipp med koppling till bolaget visas, och det var tydligen den senare ersättningen som Warner inte var nöjd med.

Exakt hur stor denna ersättning är verkar vara hemligt, men enligt SvD har Warner dragit in ca 5 miljarder kronor från den digitala marknaden det senaste året och mindre än en procent av dessa kom från youtube.
En procent låter inte mycket, men en procent av 5 miljarder är 50 miljoner kronor.

Min personliga åsikt är att Warner begår ett stort misstag när de avbryter samarbetet med Youtube, Warner-material kommer fortsätta att dyka upp på siten men Warner kommer inte få någon ersättning för det. Och ur min synvinkel är en liten ersättning bättre än ingen ersättning.

Och så slutligen ett litet blogg-race. Anders Widén är orolig för att han kommer att kompromentera sina vänner i framtida telefonsamtal och mejlkonversationer.

Piratpartiets Rick Falkvinge och Christian Engström förklarar att lagarna ska gälla även internet, något som kritikerna ofta säger att partiet inte alls vill.

Farmor Gun skriver om att vi är påväg in i självcensurens samhälle och Henrik Alexandersson uppmanar oss till att försvara anonymiteten innan det är försent, jag tänkte återkomma till detta i en senare post.

Mark Klamberg lanserar FRA-lagen version 2, även detta kommer jag återkomma till.

Svensk Myndighetskontroll undrar vad en psykologisk hypokondriker är och ställer några bra frågor kring kriget mot terrorism.

Och som avslutning på denna posten ger jag er ännu en liten julsång, håll till godo!

(intressant)

Annonser

6 svar to “Slut på ip-adresser, rensning av Youtube och lite annat”

 1. Patrick Says:

  IPv4-adresserna är inte slut än på ett tag. Det finns en hel del adresser som är tilldelade företag och institutioner, men aldrig används – om jag inte missminner mig så är det bara ungefär hälften av alla möjliga IP-adresser som faktiskt används (givetvis borträknat dem i segmenten 10.x.x.x, 192.168.x.x osv).

 2. Martin a.k.a NPC]Otyg Says:

  Jag vill minnas att när man började prata om att adresserna började ta slut så gjorde man en uppskattning över hur många adresser som används, som du är inne på. Vill minnas att Berkeley (?) höll ett helt klass A nät (0-127.0.0.0/8) vilket är en hel massa andresser. Och den bilden tror jag inte var ovanlig bland de som tidigt utnyttjade nätet.Så du har nog rätt i att runt hälften av de tillgängliga adresserna används. Men förr eller senare tar dom slut, och då kan ju vara en idé att övergången till IPv6 har skett.Men paniken som SR pratar om är det inte fråga om riktigt än.Hehe, du missade de privata adresserna i klass B (172.16.x.x-172.31.0.0).

 3. Patrick Says:

  <>”Hehe, du missade de privata adresserna i klass B (172.16.x.x-172.31.0.0).”<>Jo, jag inkluderade dem smidigt i ”osv” :)Helt klart är att en snar övergång till IPv6 något som måste till snarast, för att underlätta utvecklingen. Det blir å andra sidan en ganska rejäl infrastrukturuppgradering världen över.En kul fördel med IPv6 är att man kan sluta snacka ”localhost” och istället säga ”::1”. :)

 4. Martin a.k.a NPC]Otyg Says:

  Ah, det har du ju rätt i :)Visst blir det en rejäl uppgradering världen över, men å andra sidan så tror jag att den kan skötas ganska smidigt och etappvis med bryggor mellan IPv4-nät och IPv6-nät under övergångsperioden. Dock så blir det sannolikt en del prestandaförluster, men det får man väl ta ;)::1 är riktigt praktiskt, mycket mindre som behöver skrivas dessutom ;)

 5. Anonymous Says:

  Men antalet adresser IPv6 tillåter är sjukt mycket, enligt wikipedia ”6,7 · 10^17 adresser per kvadratmillimeter på jordens yta” – så du kan gott låta varendaste elektronikkrets få ett par tusentals miljarder ip-adresser utan att det skulle ge utslag på kapaciteten ens nämnvärt. Mindblowing!

 6. Martin a.k.a NPC]Otyg Says:

  Jepp, det är sjukt många adresser; ungefär 6*10^31 adresser per person på jorden ;)Men förr eller senare så slår man i taket, och om man inte gödslar lika friskt med dem som man gjorde med IPv4-adresserna (stora adressblock som köps men inte utnyttjas etc) så når man gränsen senare vilket är att föredra.Hmm, man kanske skulle ge alla ett personligt ip-nummer när de föds, och när de dör så släpps det fritt. BB-DHCP :D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: