En påse gott och blandat

En tråkigheter och två roligheter i nyhetsracet för dagen.

Aftonbladet skriver om att polisen har faxat känsliga uppgifter fel. Liknande fall finns historiskt sett från andra myndigheter, vill minnas något exempel där socialtjänsten mejlade ut känsliga dokument till fel mottagare.
Hursomhelst så kan man fundera över rutinerna hos flera myndigheter när det kommer till informationssäkerhet.
I fallet ovan med faxen är problemet fel telefonnummer, och risken för felutskick (och faktiskt avlyssning) får väl ses som ganska liten. Men bara att risken finns ställer krav på metoder för att dels undvika att dokumenten når fel mottagare och om det endå gör det ska inte mottagaren kunna använda uppgifterna. Dessa båda saker är inte helt enkla att uppnå, men när det handlar om överföring av känsliga dokument ser jag det som ett krav.
Man kan jämföra det med kärnkraftverkens säkerhetssystem, sannolikheten för att vissa av dessa systemen behövs är väldigt låg. Men risken att övriga system fallerar finns, därför har man dessa sista skydd.
Hur polisen ska lösa faxproblematiken har jag inget bra svar på, men en möjlig lösning är att använda sig av e-mail och stark kryptering i tillämpliga fall. Då gör det inte så mycket om mejlet hamnar hos fel mottagare.
Ett annat sätt är att skicka dokumenten med bud till mottagaren. Även personer anställda av en myndighet är människor, människor begår misstag iband. Man måste dock kunna begränsa skadorna av misstagen.

Nu över till den första roligheten för dagen. Nyteknik rapporterar om ett kontruktivt sätt att använda sig av gamla hårddiskar; bygg en julgran av dem. Jag vill bara påpeka att detta är ett ganska osäkert sätt att förstöra data på, vilket uppges ha varit ett av syftena. Även om disk-skivorna har använts till en julgran kan man återställa data från dem med lite tur, förutsatt att man inte bränner granen vid trettondag Knut ;)

Nästa rolighet är en artikel hur man kan använda DNS-servrar för att skicka meddelanden. Ganska intressant idé, och den verkar ganska rolig. Men jag har svårt att se den i prakisk användning.
Fast å andra sidan så kan man använda den för att i hemlighet överföra kortare meddelanden.

Annonser

2 svar to “En påse gott och blandat”

  1. Nedslag Says:

    Usch! Läskigt! Föranleder ytterligare en beställning av nytt smiskris hos Hans Scheike!

  2. Martin a.k.a NPC]Otyg Says:

    Haha, låter onekligen som det :D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: