Om studentlitteratur och att (s) bekänner färg

Studielitteraturen
SvD rapporterar att Studentbay polisanmäls eftersom de tillhandahåller scanningar av studielitteratur för nedladdning. Man kan fundera över varför SLFF inte tar sig en funderare över varför sajten finns och försöka lösa problemet på andra sätt.

Vi kan börja med att studiebidraget inte är alltför fett (Någonstans mellan 7 och 8000 kronor i månaden) och till stor del äts upp av hyra, mat och internetuppkoppling (i mitt fall ligger denna posten på strax under 5000kr/månaden).

Detta är dock inget SLFF kan hjälpa, men de kan börja fundera över vad de kan göra för att studenterna ska ha råd att köpa litteraturen de behöver. Läromedel trycks i ganska begränsade upplagor, vilket gör att priset blir förhållandevis högt. Eftersom böckerna laddas ned tyder det på att en del av studenterna inte har något emot att få böckerna i elektronisk form, om SLFF då börjar leverera sina böcker i elektronisk form så kan de kapa tryckkostnaderna och distributionskostnaderna för dessa exemplar och på så vis göra boken billigare så att studenterna har råd att köpa böckerna istället för att ladda ned en inscanning av dem.

Jag kan även tänka mig att en del använder Studentbay som ett bibliotek då min erfarenhet säger att det finns en del kurslitteratur som är konstant utlånad från biblioteken. Ska man låna den får man ibland vänta i flera månader på att exemplaret ska komma in. Om jag får valet att vänta i fem-sex veckor på en bok jag behöver till helgen för att kolla en enda sak, då laddar jag hellre ned den och kollar den saken.

Har hört vissa argument på formen ”Om man inte har råd så får man väl jobba extra”.
Det är ett argument som är riktigt kasst. För det första så är det inte lätt att fixa ett jobb, för det andra så krävs det en del tidsinsatser när man pluggar att det kan vara svårt att ha ett jobb vid sidan av.

Varför har jag inte använt det argumentet i fildelningsdebatten?
”Kreatörerna måste ha betalt, man måste kunna leva på sin talang!”
”Varför jobbar dom inte extra vid sidan av?” :D

(s) och övrigt om IPRED
Såg att socialdemokraterna har tagit offentlig ställning till IPRED nu och det verkar som att de ställer sig på regeringens sida (mycket oväntat… eller inte).

Läser man artikeln de publicerar så märker man att de har tagit till sig lobbyns argument, som motsägs från andra håll, att fildelningen leder till stora förluster för kreatörerna. Mest slående är följande lilla stycke:

”Det finns dock uppenbara behov av verktyg i kampen mot de som tjänar pengar på olaglig fildelning, i linje med de principer som finns i EU-direktivet.”

Lite intressant att man väljer denna vägen, men om man ska köra på den fullt ut så röstar man nej på det liggande förslaget och omarbetar det så att endast personer som tjänar pengar på fildelningen kan drabbas av det.
Nästa ganska intressanta stycke är:

”Det är oklart vad som kommer att krävas i form av teknisk bevisning för att nå beviskravet ”sannolika skäl” i de fall då upphovsrättsinnehavaren vill få identiteten bakom en IP-adress utlämnad. Bland annat finns en risk för att en persons trådlösa internetuppkoppling utan dennes kännedom missbrukas av andra för olaglig nedladdning. Vidare kan det vara så att personen bakom IP-adressen har lånat ut sin dator till vänner eller att andra i familjen har nyttjat den. Detta bör vägas in vid domstolens bedömning innan integritetskränkande information lämnas ut.”

Här har man lyssnat på kritikerna enligt min mening (se kommentarerna för förtydligande). Men å andra sidan så dyker en massa problem upp, om domstolen ska väga in det som (s) säger i bedömningen så kommer lagen bli helt verkningslös (vilket förvisso är bra). Och det behöver inte vara så att den trådlösa uppkopplingen ”missbrukas”.
Rättighetsinnehavarna kan i princip bara få ut uppgifter om personer som är kända ensamvargar utan familj och vänner som bor långt ute i ingenmansland.

”Samtliga rättighetsinnehavare bör därför samlas i en gemensam organisation som handhar alla begäranden om utelämnande av identiteten bakom en IP-adress samt sköter det efterföljande arbetet.”

Jag kan se vissa problem med denna organisation, dels så kommer den innehålla vitt skilda intressen till att börja med. Nästa fråga är vilka rättighetsinnehavare kommer ingå i organisationen, att samla ”samtliga” är en omöjlighet. Tanken är förvisso god, att minska antalet händer som kommer i kontakt med uppgifterna. Dock så ser jag inte riktigt hur det kommer att stävja missbruk av lagen.

”Med anledning av den snabba teknikutvecklingen och den ständiga strömmen av alternativa såväl lagliga som olagliga distributionskanaler samt ett i högsta grad föränderligt konsumentbeteende riskerar lagen att vara överspelad redan när den träder i kraft i april 2009. Det finns till exempel redan idag en rad olika sätt att skydda sin identitet för den som vill surfa anonymt. Denna utveckling för med sig såväl hot som möjligheter för både kulturskapare och konsumenter. Och det är också en utveckling som måste följas aktivt och med en ständig handlingsberedskap från regeringen.”

Detta stycket skrämmer mig rejält. Man ser tekniker som gör anonym surfning som ett hot som ska följas aktivt. Kan det vara så att herr Bodström har haft ett finger med i skapandet av dessa punkterna?

Summa summarum: Socialdemokraterna verkar ha lyssnat lite på oss kritiker och gör ett gott försök att tillmötesgå oss. Dock så är grundinställningen fortfarande att IPRED ska implementeras, men man vill hänga på lite ”förbättringar”.
Dock så framkommer en del vettiga saker, som tillexempel att tillsätta en integritetsombudsman som bland annat ska granska tillämpningen av lagen. Men personligen hade jag hellre sett att man gick till hårdare angrepp på själva lagförslaget och omarbetade det helt från början.
Den civilrättsliga lösningen är ingen bra väg att gå från början.
Till socialdemokraterna kan jag bara säga ”Nära skjuter ingen hare”.

Ipred är en styggelse, och snälla gör inte FRA-grejen och sminka grisen utan att ta till er kärnan av kritiken. Det är fel att låta privata intressen leka polis på relativt lösa grunder.
Man kan även ta sig en funderare över effektiviteten av lagen, antingen väljer man att gå vägen som gör att folk kommer drabbas på lösa grunder (dagens lagförslag) eller så väljer man vägen som gör lagen helt tandlös. Inget av alternativen är speciellt lockande.

Ännu en slutsats är att i valet 2010 spelar det ingen större roll vilket block man röstar på då båda blocken gillar rättsosäkra lagar av teknikfientlig och övervakande natur. Om man ogillar detta så är tipset att lägga en röst på Piratpartiet. Tillskillnad från partierna i riksdagen så kommer vi inte att gå emot våra vallöften, och de frågorna vi driver är de vi inte kommer kompromissa bort.

Andras åsikter i frågan:
(s) är för Ipred
Socialdemokraterna föreslår korporativ koloss av hittills oanad omfattning
Sosse-Ipred
Har Rickardsson fått fribiljetter…
Det gäller att ha något på fötterna
Sossarnas om möjligt än mer korkade IPRED-synpunkter

Annonser

2 svar to “Om studentlitteratur och att (s) bekänner färg”

  1. Tor Says:

    <>”Här har man lyssnat på kritikerna enligt min mening.”<>Inte alls. Det där är en klassisk taktik – beskriv några problem för att ge intryck av att du sympatiserar med de som drabbas av dem, men undvik att nämna någonting om lösningar. Lagstiftarna ska inte blanda sig i bevisvärderingsfrågor i detalj – det vet både (s) och alliansen. Bevissvårgiheterna borde dock påverka inställningen till lagen i sig.

  2. Martin a.k.a NPC]Otyg Says:

    Det jag syftade på var att man faktiskt tar upp problemet med de trådlösa näten och att personen som står för ip-adressen inte behöver vara den som laddat ned, vilket vi kritiker har framfört. Men jag håller med om att det inte är lagstiftarens sak att avgöra bevisvärderingen i detalj, men att dessa svårigheter bör ligga till grund för ställningstagandet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: