Gott om foliehattande

Hamnade igår i en diskussion där bland annat datalagringsdirektivet och FRA-lagen kom upp i olika stor utsträckning. Jag argumenterade mot ovan nämnda saker medan den jag pratade med körde med rent-mjöl-i-påsen-argumentet och att datalagringsdirektivet egentligen inte innebär något nytt då operatörerna i stor utsträckning redan lagrar dessa uppgifter.

Hursomhelst så slutade samtalet med att jag blev kallad foliehatt, eftersom jag inte ansåg myndigheter vara ofelbara, något jag nu funderar på att göra en grej av.

Det verkar idag som att foliehattarnas förlovade land har blivit Tyskland, där man har sett att folks trafikmönster har ändrats sedan datalagringsdirektivet infördes.
När tillochmed eu-parlamentets särskilde rapportör om det aktuella direktivet säger ”Nu kan jag säga att direktivet var dåligt förberett och ett bra exempel på en dålig lagstiftning” då är det dags att fundera över om allting står rätt till.

Att det dessutom finns tecken som tyder på att lagen redan efter sex månader har börjat missbrukas i Tyskland gör saken ännu värre. Återigen slår den svenska blåögdheten till känns det som, bara för att det händer i andra länder behöver det inte hända här…

Datalagringsdirektivet är nu uppe i EG-domstolen efter att Irland har klagat på hur EU tog sitt beslut. Ett avgörande väntas under första halvåret 2009. Domstolens generaladvokat Yves Bot har dock föreslagit att klagan ska avslås, men än vet ingen hur domstolen kommer att döma.

Dessutom pågår juridiska process i flera länder i EU – och i bland annat Tyskland ska författningsdomstolen nästa år avgöra om lagen är förenlig med den tyska författningen.

– Det finns ju goda skäl att vänta med att implementera direktivet tills avgörandet har kommit i EG-domstolen. Går domstolen på Irlands linje gäller finns ju inte längre någon laglig bas för direktivet, och då gäller det inte längre, säger Alexander Alvaro.

Det där låter som en bra uppmaning i mina öron, avvakta med implementering tills EG-domstolen sagt sitt, och gör som man gör i Tyskland och kolla om lagen verkligen är förenlig med vår grundlag.
Men den Svenska regeringen ångar på precis som innan.
Det verkar ändå lite märkligt att sådana här direktiv kan genomdrivas utan att man kontrollerar förslaget mot medlemsländernas grundlagar…

Är lite sugen på att återuppta min diskussion från igår med dessa nyheterna i bagaget. Får se om jag orkar med en omgång till.

Läs förresten Silence Fiction av Christopher Kullenberg, Mark Klamberg och Karl Palmås.

Andra foliehattar är Henrik Alexandersson, Christopher Kullenberg, Mark Klamberg och Cornucopia.

Intressant

Annonser

3 svar to “Gott om foliehattande”

  1. jenku Says:

    Datalagringsdirektivet är ju en svensk idé så det vore onekligen roligt om EG-domstolen skulle stoppa det. Lite omväxling mot det vanliga att svenskar klagar på att allt ont kommer från EU.

  2. Martin a.k.a NPC]Otyg Says:

    Hade onekligen varit ganska underhållande :)

  3. Anonymous Says:

    Det finns verkligen inget etablerat parti kvar att rösta på längre. Dom är skvatt galna, hela bunten.Mycket tragiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: