Demokratiska EU

Det irländska folket, som uppenbarligen inte inser sitt eget bästa, får en ny chans att rätta till sitt tidigare misstag att rösta nej till Lissabonfördraget.

Att EU bjuder på denna ynnerst istället för att helt sonika strunta i befolkningen på den gröna lilla ön tycker jag är ett mycket bra bevis på att EU är demokratiskt, man låter folk inse sina misstag och rätta till dem. Precis som det ska vara!

Hm, vänta lite nu!
Folket på Irland sa nej i förra omröstningen, har man funderat över varför de sa nej?
Antagligen inte, dock så gör man några undantag i fördraget för Irlands del för att ragga röster. Känns det igen?
Man kan se likheter mellan Lissabonfördraget och vissa frågor som är aktuella i Sverige, det ska genomdrivas kosta vad det kostar vill.
De som inte är för, har missuppfattat hela grejen och måste rätta in sig i ledet.

Man kan ställa sig frågande till varför Irland är ett av få länder som har folkomröstat om Lissabonfördraget. Är det för att politikerna i andra länder har haft en känsla av att folket inte delar deras syn på EU’s förträfflighet?

När det kommer till Sverige, tror jag att den uteblivna folkomröstningen till viss del kan ha att göra med det förlorade valet om Euron. Man ville inte göra samma misstag igen.

Tillbaka till Irland, som alltså ska rättas in med en ny folkomröstning. Vad händer om, Gud förbjuder, irländarna ännu en gång säger nej? Kommer hela Lissabonfördraget att överges, eller kommer man köra den klassiska militärtaktiken ”Gör om, gör rätt” tills irländarna röstar ja?

Sannolikt så blir resultatet i denna omröstningen ja, dels för att vissa som röstade nej förra gången blev nöjda med undantagen och dels för att många nej-sägare kommer ställa sig frågande till vilken nytta det gör att rösta.

Det känns lite som valet i Vitryssland faktiskt, ”Du får rösta på vem du vill, men det finns bara röstsedlar med den sittande presidenten.”.

Det är dags att ta tag i demokratiproblemen i EU, underskottet har börjat växa rejält.

Fler som skriver är HAX, Scaber Nestor och Christian Engström.

Intressant

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: