Snabbrace

Via scaber_nestor hittade jag Centerpartiets överenskomna ståndpunkt om Integritet. Undrar hur många av centerledamöterna som har läst detta, undrar hur många som kom ihåg det då de röstade jag till FRA-lagen?
Undrar hur många som kommer komma ihåg det när de röstar ja till IPRED?

Satt tidigare idag och funderade lite över andra effekter av IPRED. Tillexempel går jag bet på att hitta något skydd mot att informationen som lämnas ut kan användas för att skicka adresserad reklam.
Jag vet inte riktigt vad som är värst, att få ett brev som säger ”Du har laddat upp följande … betala [fantasisumma] för utebliven inkomst och allt annat, eller möt oss i rätten.” eller ett brev som säger ”Hej, vi har sett att du laddat ned/upp följande … Därför erbjuder vi dig nu följande paket med liknande musik/filmer för endast xxx kronor. Om du beställer nu så kommer vi inte att skicka ut ett kravbrev med hot om skadestånd!”.

Låter det orimligt?

Satt även och funderade lite över skrivelsen som gör det möjligt för rättighetsinnehavaren att spärra den misstänktes bankkonton, vad är tanken med den möjligheten egentligen? Är det för att förhindra flykt från landet eller något annat exotiskt?

Anledningen till att den misstänkte inte kan få reda på att dennes uppgifter har lämnats ut förräns efter tidigast en månad beror sannolikt på att rättighetsinnehavaren då har en chans att få till stånd en intrångsundersökning, vilket kan jämföras med en husransakan.
Känns ju tryggt, inte nog med att maffian ska få skicka kravbrev till mig. De ska även få sätta flottiga fingeravtryck på min datorburk…
Och jag kommer inte ha råd att köpa mat så jag kan tröstäta, varken före eller efter kravbrevet.

Mårtensson kommenterar att IPREd öppnar upp för bokbål och försöker göra hjärndöda byråkrater av oss alla.

Mark Klamberg håller liv i FRA-frågan genom att referera till en genomgång av den amerikanska motsvarigheten. Samtidigt rapporterar pointlex att Sveriges dras inför Europadomstolen i Januari pågrund av nyss nämnda lag. Regeringen kan ju fundera på om det var smart att låta lagen träda i kraft utan mascaran och läppstiftet.
Än mer intressant är att Datainspektionen inte har fått några direktiv för hur de ska sköta sitt jobb när det gäller FRA. (I artikeln nämns dessutom en programledare vars namn vi känner igen från annat håll…)

Både Rick Falkvinge och opassande kommenterar Kjell Höglunds krönika om Guillou’s klavertramp om IPRED. Jag håller med Emma om att det är svårt att inte känna sympati för Jan, det känns nästan som om han utnyttjades enbart för att kunna förlöjligas.

Mackan Andersson ger oss, trots sitt sjuka tillstånd, några anledningar till att gå med i piratpartiet. Han skriver även om den viktiga skillnaden mellan att vara mot illegal fildelning och att vara mot IPRED.

”Det är en fråga om vi ska tillåta privata företag att bedriva husrannsakningar. Ska vi outsourca polisväsendet till en bransch med egenintressen?”(…)”Du – det är okej att tycka att fildelning är piratkopiering och ändå vara emot IPRED. Du kan och får tycka det redan idag, utan IPRED.”

Med dessa båda meningar pekar han på bristen i debatten. IPRED-förespråkare tar, i princip, alltid upp fildelningen som problem, vilket drar med oss på motståndarsidan att argumentera för fri fildelning. Det kan inte sägas nog många gånger; Lämna fildelningsdebatten till ett senare tillfälle, det vi ska rikta in oss på är att sänka IPRED och det kan vi göra utan att behöva argumentera för eller emot fildelning.

Lars-Erick konstaterar att avskärmade politiker bäddar för kaos, och hans analys är nog, tyvärr, väldigt nära sanningen.

Intensifier bygger en anti-ipred-skiva som kommer lanseras under våren och som tydligen redan sålts på en julmarknad. Gillar idén skarpt!

Anders Widén har en rätt intressant postning om fildelning och IPRED.

”Man gör ingen formell skillnad mellan olika grader av intrång i den immateriella rätten. För mig blir resultatet att allt mellan snatteri och flygplanskapning kan ges en och samma brottsrubricering.”

Som sagt, IPRED är inte någon bra lag över huvudtaget, oavsett åsikt i fildelningsfrågan. Riskerna och problemen med lagen överstiger definitivt samhällseffekten av den.

Men å andra sidan, jag kan förstå att politikerna hellre lyssnar på upphovsrättslobbyn än oss, vi har inte råd att bjuda dem på lunch eller låna ut våra lokaler för presskonferenser…

Apropå det så säger Svensk Myndighetskontroll att lagen gynnar kriminella.

MiNimaliteter berättar lite om varför han röstade på piratpartiet, läs hans historia, och bli själv medlem om du inte redan är det.

Nu ska jag fortsätta läsa, och kanske fundera lite på den praktiska demonstrationen jag svammlat om tidigare.

Annonser

2 svar to “Snabbrace”

  1. ChrisK Says:

    Den första skivan är redan släppt < HREF="http://thepiratebay.org/torrent/4472656/ChrisK_-_Anti-IPRED" REL="nofollow">här.<>Bara att leecha loss!

  2. Martin a.k.a NPC]Otyg Says:

    Nämen, det är ju Pirate Bay… Då är det illegalt har jag läst ;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: