EU’s snusförbud

Om man har varit ute i Europa så har man snart insett att Svenskt snus inte finns att köpa mer än i Sverige, eller ja, det finns faktiskt att köpa i andra länder men det är inte lätt. Dessutom är det förbjudet.
Varför har EU bannlyst Svenskt snus? Jo, det är hälsofarligt. Handelsministern har skrivit ett debattinlägg om just detta i Aftonbladet. Det är dock inte debattinlägget jag tänkte kritisera, det jag tänkte kritisera är repliken från Lars Wohlin (kd) i samma tidning.

Repliken bär rubriken ”Snus är en skadlig produkt, Björling” och på denna linjen fortsätter det för att förklara varför snuset ska vara bannlyst i EU.
Det intressanta med hela repliken är att herr Wohlin bortser från skevheten i hela resonemanget om att snus är bannlyst därför att det är skadligt.
Tittar vi på forskningsresultat så säger dessa att rökning och alkohol är skdaligt, detta är två produkter som flödar ganska fritt genom EU.
Det finns forskning som säger att snus också är skadligt (ökad risk för några former av cancer t.ex.), men om man tittar i Sverige så är det fler som dör i förtid på grund av rökning eller alkohol.

Så jag är hemskt ledsen Wohlin, din replik går på tomgång. Antingen ska man förbjuda allt inom EU som är lika farligt som snuset, eller så ska man häva förbudet.
Att bara förbjuda snuset med hänvisning till folkhälsan är ett stort skämt!

Ser nu att SvD även skriver om detta.

Intressant

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: