Är det dags att dra i nödbromsen?

Det verkar som att våra lagstiftare har fått någon form av fnatt när det gäller lagar för att skydda samhället mot än det ena och än det andra (”yttre hot”, terrorism, fildelning). Gemensamt för samtliga verkar vara att de innebär inskränkningar av den personliga integriteten. Att dessutom FRA-lagen kan användas för åsiktsregistrering och att den ”nya” SÄPO-lagen tillåter övervakning av politiska grupperingar gör det hela etter värre.

Henrik Alexandersson skriver att övervakningen har fått politiska dimensioner iochmed lagen som sannolikt klubbas igenom imorgon. Visst kan det vara bra att hålla koll på våldsbenägna extremgrupper, frågan är bara vilka krav som ställs för att man ska riskera att bli övervakad och vilka grupperingar som hamnar under luppen.

Det finns uppgifter som tyder på att ACTA-avtalet innehåller punkter som ger tullen möjlighet att genomsöka mp3-spelare, lagringsmedia och datorer i jakt på piratkopior. I USA förekommer det redan att bärbara datorer beslagtas och genomsöks vid gränsen.
Om denna uppgiften är sann så är den skrämmande, för det första så är frågan vad som skiljer tillexempel en laglig mp3-fil från en piratkopierad (majoriteten av mina mp3-filer har namn på formen Artist – Skiva – Titel.mp3 såför att kontrollera om de är illegala får Tullen göra ett besök hos mig och kontrollera att jag har de aktuella skivorna).
För det andra så kommer det innebära att någon utomstående snokar igenom mina privata filer. Två ytterligare saker som tillkommer är att data kan förstöras av misstag vid genomsökningen (kanske inte sannolikt, men risken finns) och känsliga dokument kan få fötter eller i alla fall läsas av obehöriga.

Teledatalagringsdirektivet kommer kunna användas för att bygga sociogram, på samma sätt som FRA-lagen gör, över våra kommunikationer. Och då är vi tillbaka vid att kartläggningen är ett intrång, vilka samband som kan utläsas beror på betraktaren till stora delar.

Jag tycker att det är dags för politikerna att dra i nödbromsen när det gäller lagstiftande nu.
I samtliga fall känns det som att analysen av integritetsintrånget har kommit i andra hand, om det ens har analyserats. Jag tycker att om man ska stifta lagar som kan innebära intrång i integriteten så bör man först analysera huruvida intrånget hos den enskilde står i proportion till brottets svårighet och huruvida hotbilden tyder på att behovet finns för inskränkningar i stor skala.

Svensk myndighetskontroll skriver ”Den största samhällsfaran just nu utgörs av en regering som tycks göra allt för att införa och permanenta så många övervakningslagar som möjligt på kortast möjliga tid.”

Och jag kan inte annat än hålla med.

Det verkar inte som att någon egentligen har någon koll på lagarna som kränker privatlivet eller riskerar att göra det. Det kanske är dags att lyfta orden ”Riv upp, gör om, gör rätt!” till en ny nivå?
Sloganen kanske ska kopplas bort från FRA-lagen och istället kopplas till lagboken som helhet?
Detta är dock inget rimligt alternativ, men jag tycker ändå att det är dags för regeringen att stanna upp och fundera för detta håller på att gå käpprätt åt helvete just nu… Storebrorssamhället är på frammarsch, snabbare än någonsin och frågan är om det inte redan är här.

MinaModerataKarameller-Mary ställer liknande frågor om helhetsbilden, HAX och Svensk Myndighetskontroll har jag redan länkat till men gör det igen och Lars-Erick frågar om det märkts någon reaktion om den nygamla lagen i riksdagen och han efterlyser även tid för politisk renhållning.
Opassande skriver att varken bloggare eller media kan stoppa kontrollivern och Farmor Gun säger att det är mycket nu. JRL ställer en fråga som man knappast vågar svara på, läsvärt är det definitivt (tack till opassande).
Kloka ord i samtliga fall i jämförelse med mitt ovanstående svammel.

Judas Priest – Electric Eye

Up here in space
Looking down on you
My lasers trace
Everything you do
You think you’ve private lives
Think nothing of the kind
There is no true escape
I’m watching all the time

I’m made of metal
My circuits gleam
I am perpetual, I keep the country clean
I’m elected electric spy
I’m protected electric eye

Always in focus
You can’t feel my stare
I zoom into you
You don’t know I’m there
I take a pride in probing all your secret moves
My tearless retina takes pictures that can prove.

I’m made of metal

Electric eye, in the sky
Feel my stare, always there
Is nothing you can do about it.
Develop and expose
I feed upon your every thought
And so my power grows.

I’m made of metal

Protected
Detective
Electric eye

Är det dit vi är påväg?
Intressant

Annonser

2 svar to “Är det dags att dra i nödbromsen?”

  1. Lars-Erick Forsgren Says:

    Var det någon som trodde att en ”borgerlig” regering skulle bombardera oss med alla dessa nya och nygamla tvångs- o kontrollagar? Knappast! Ändå sker det. Varför? Har de totalt flippat ur ? Skrämda av opinionssiffrorna vill de kolla oss alla? För de begriper inte vad de ställer till med. http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/10/tid-fr-demokratisk-renhllning.html

  2. Martin a.k.a NPC]Otyg Says:

    Jag är mest förvånad över att en regering överhuvudtaget inför såna här lagar. Någonting, någonstans har ruttnat rejält i politiken och det känns inte det minsta bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: