GnuPG + Mozilla Thunderbird + gmail

Tänkte fortsätta med det jag påbörjade i min postning ”Att kryptera eller inte kryptera, någon form av guide” och berätta hur man får gnuPG att samarbeta med Mozilla Thunderbird.
Om någon undrar varför jag inte tar upp Outlook så beror det på att jag aldrig har använt den mejlklienten, jag vet dock att man kan använda gnuPG med den mejlklienten också.

Hursomhelst, för att gnuPG ska fungera fint med Thunderbird så krävs det ett plugin vid namn Enigmail till Thunderbird. Installationsfilen kan laddas ner från denna sidan, tänk dock på att högerklicka på länken och välja ”spara som” om du använder FireFox och välj rätt operativsystem och mejlprogram i listan. Ladda även ner OpenPGP-signaturen och kontrollera den med hjälp av gpg (hur du gör det får du lista ut själv, men projektets publika nyckel finns här ;)).

För att installera Enigmail behöver du starta Thunderbird, välj därefter menyn Tools och alternativet Add-ons. I rutan som öppnas klickar du på knappen ”Install” och letar reda på Enigmail-filen. En ruta kommer dyka upp och fråga dig om du är säker på att du vill installera pluginen, och det är du antagligen så det är bara att trycka på rätt knapp. När installationen är klar måste du starta om Thunderbird.

Det kan vara en idé att kolla så att Enigmail har hittat gpg. I menyn OpenPGP (som bör ha dykt upp i Thunderbird) väljer du ”Preferences” där bör sökvägen stå under ”Files and Directorys” i basic-fliken. Gör det inte det får du knacka in sökvägen manuellt i fältet ”Override with”. Den som är sugen kan kika på ”Expert settings” också.

Nästa steg är att ändra kontoinställningarna i Thunderbird. Öppna Tools, Account settings. För varje konto i Thunderbird finns nu ”OpenPGP Security”, det som ska göras är att kryssa i rutan ”Enable OpenPGP support for this identity”. I övrigt brukar man inte behöva ändra något, undantaget är om ens nyckel inte har samma mejl-adress som kontot. Då får man manuellt välja nyckel.
Tänk dock på att om du inte har någon annans publika nyckel, så kommer du bara kunna kryptera till dig själv. Ska du kommunicera säkert med någon annan part behöver denne också GnuPG (dock krävs inte enigmail) och du behöver personens publika nyckel.

Hur var det då med Gmail?
Jo, jag snubblade över ett add-on till Firefox som kallas FireGPG som erbjuder GnuPG-stöd till Gmail (och signerade/krypterade hemsidor). Jag har dock inte provat det fullt ut än, men jag återkommer på den punkten.
För att installera det får man gå in på FireGPG’s hemsida och trycka på Install-länken och därefter ”Download firegpg”. Firefox varnar dig med en liten list i överkanten, tryck allow och bekräfta valet i rutan som öppnas. Starta om Firefox och i Tools-menyn ska det nu finnas alternativet ”FireGPG”. Om FireGPG inte hittar gpg så får du klicka options i Tools -> FireGPG och välja fliken ”GPG”. Där finns ett alternativ som heter ”Specify path to gpg”.
Svårare än så var det inte där.
Lycka till!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: