“Låt oss visa att vi lever med vår tid, vi kan inte jaga en hel ungdomsgeneration”.

Någon som minns det citatet från valet 2006?
Det verkar inte som att mannen som sa det minns det.
Regeringen har nu lagt ett lagförslag som låter upphovsrättsinnehavare begära ut vem som står bakom en ip-adress, som jag skrev igår kväll. Det är lite intressant att privata lobbygrupper får större befogenheter än vad polisen har när det gäller piratjakten.
Än mer intressant är att regeringen vill påskina att lagen, som ska ut på remiss, är framtagen därför att EU kräver det. Detta är inte fallet, EG-domstolen sa i en dom i Januari i år om just detta direktivet att det är upp till varje regering att bestämma om de vill införa det.
Läser man sidan med frågor och svar om lagförslaget så häpnar man över den sista frågan:

Kommer intrångsgörare att drabbas av orimligt höga skadestånd?

Nej. Utgångspunkten vid beräkningen av skadestånd är, såväl före som efter genomförandet av direktivet, att den som har råkat ut för ett intrång ska få full ersättning för sin skada, men inte mer. Rättighetshavaren ska alltså, i enlighet med vad som redan gäller, inte få mer än vad den faktiska skadan uppgår till. Samtidigt bör skadeståndet naturligtvis inte vara så lågt att det blir mer ekonomiskt lönsamt att begå intrång än att göra rätt för sig. Detta framgår av skadeståndsbestämmelserna. I slutändan är detta en fråga för domstolarna att bedöma i varje enskilt fall.

I andra länder där liknande lagar har genomförts, har fallen sällan gått till domstol till att börja med. Upphovsrättsmaffian (ja, jag väljer att kalla dom så) har skickat ett vänligt brev till den som gjort intrånget där de förklarat vad som har hänt och att de vill ha astronomiska belopp som ersättning, annars går det hela till domstol.
Människor i allmänhet vill undvika att gå till domstol och betalar snällt.

Nästa intressanta sak i stycket är att den som blivit utsatt för ett intrång ska inte få ut mer pengar än vad den faktiskta skadan uppgår till.
Och som alla vet så har upphovsrättsindustrin ett intressant sätt att räkna på; varje nedladdad film, skiva eller låt är likvärdigt med ett förlorat köp. Om detta hade varit sanning så hade jag haft ett skivbibliotek som inryms i en normalstor enrumslägenhet. Och majoriteten av skivorna hade varit sådana som jag köpt för att dom verkat intressanta, för att sedan inse att de var dåliga.

Sedan har vi mysteriet att förlusten verkar baseras på vad skivorna och filmerna kostar i handeln, när de är som dyrast. Jag har svårt att tro på att de som säljer filmer och musik gör det utan ersättning, så att alla intäkterna går till upphovsmannen…

Är det dags för aktion mot detta lagförslaget? Ja!
Kommer regeringen Reinfeldt att köra samma race som med FRA-lagen, så att den genomdrivs till varje pris? Sannolikt, tyvärr.
Fast antagligen är det så att vi som reagerar över lagförslaget har missförstått det hela, precis som med FRA-lagen…

Fler som skriver om detta är Mary, Christian Engström, opassande, Rick Falkvinge med flera.

Nu ska jag återgå till böckerna, och en hund i kalvstorlek som är mycket olycklig över att matte och den lite mindre hunden inte är hemma.
Ha en bra dag och ta det lugnt ikväll.

Annonser

2 svar to ““Låt oss visa att vi lever med vår tid, vi kan inte jaga en hel ungdomsgeneration”.”

  1. Joacim Says:

    För det kan väl inte vara så enkelt att de försöker flytta fokus från FRA igen? Om det inte går att bortförklara så hitta på något mer idiotiskt som flyttar fokus från den första dumheten?

  2. NPC]Otyg Says:

    Det kan mycket väl vara så enkelt, fast jag tror snarare det är så att lagremissen hade kommit oavsett FRA-lagens utgång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: