God morgon!

Var nyss ute med syrrans hund, blev bara en liten runda nu på morgonen. Tänkte ta en längre framåt lunch.

Läste igenom motionerna om upprivandet av FRA-lagen igår och jag tyckte att både den från (s)+(mp) och (v)’s var bra, tycker dock att det är lite underligt att alla tre inte kunde komma överens om en enda motion. Finns säkert bakomliggande skäl till detta.

Rick Falkvinge påpekar dock i en bloggpost idag att motionen från (v) innehåller en miss som gör att operatörerna fortfarande måste upprätta samverkanspunkter för överföring av trafik till FRA. Lite synd, men sådant är livet i politiken. Det är bara att hoppas att (v) kan knö in sig i motionen från (s) och (mp). Jag hoppas även att de som lovade att de ska jobba för att lagen ska rivas upp inser att nu har motionen de skulle hjälpa till att rösta igenom har kommit nu, eller så är de nöjda med tilläggen som alliansen har skapat och glömmer sitt löfte.
Hursomhelst så kan det definitivt vara en idé för motståndare och osäkra i riksdagen att tala tyst om hur de ställer sig till motionerna så att de slipper partipiska och inkvisition från sina partier.

Från MinaModerataKarameller snappade jag upp en rapport som säger att data mining inte funkar speciellt bra när man ska hitta skurkar. Ytterligare en rapport som säger det många redan har sagt; massövervakning och granskning av stora mängder data löser inte problemen. Och jag håller med Mary om att rapporten är obligatorisk läsning (speciellt för politiker)!

I Dagbladets ledare kan man idag läsa att försvarsminister Tolgfors tycker att partipolitiken är viktigare än rikets säkerhet. Ledaren handlar om att omslagspappret till FRA-lagen nu har gjort den svåröverskådlig och dessutom stänger möjligheter för SÄPO att utföra sitt jobb.
Jag vidhåller min tidigare inställning att en lag som kräver så många tillägg efter det att den blivit antagen, utan att i sak ändra lagen, är en dålig lag. Sedan att ”lagen” i detta fallet är rutten redan från början är en annan sak.

SVT Opinion skriver Mikael Nilsson, Anna Petersson och Magnus Sandberg från stoppaFRAlagen.nu att Tolgfors inte gör något åt massavlyssningen som FRA-lagen innebär. Trots de ändringarna som alliansen införde den 25 september är lagen inte ändrad i sak, vilket har sagts tidigare.

Apropå det så är det väldigt tyst från förespråkarsidan just nu, eller är det jag som filtrerar bort alla sådana inlägg?

Glöm inte att lyssna på Studio Ett’s intervju med Mark Klamberg; finns för avlyssning här. Mark tipsar även om ett föredrag på Stockholms Universitet med titeln ”Privacy, eller rätten att få vara ifred”.

Slutligen så vill jag att alla ska läsa Joshua_Tree’s inlägg ”Nätvänligheten” som är en motvikt till alla artiklar om hur hårt klimat som råder på webben och om hur ovänliga alla är mot andra.

Bruce Schneier skriver om att vem som helst kan lägga till och ta bort valfria nummer från Kanadensiska ”Do-not-call-list”, troligen någon motsvarighet till vårt Nix-register låter det som, och att man kan lägga till nummer på den Amerikanska motsvarigheten. Ganska spännande idé att företag ska lägga till sina kunder så att deras konkurrenter inte kan ringa till dem.

Det var förmiddagens intressanta bloggar och artiklar enligt min ringa mening. Nu ska jag återgå till det förbannat tråkiga kapitlet om lagar inom vårdsektorn…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: